Hopp til hovedinnholdet

Jeg er adoptert og jeg vet ikke hvem mine biologiske foreldre er.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Det er sånn at jeg er adoptert og jeg vet ikke hvem mine biologiske foreldre er. Den biologiske mors er rusmisbruker og jeg har FAS. Jeg har autismespekterforstyrrelser og det var sånn at da jeg tok sånne tester for å finne det ut sånn i 6-7 alderen tok legene andre tester også. Blant annet cgh. Kan jeg få en organisert og enkel forklaring på det? Det var sagt at det kan være mulig at foreldrene mine er i slekt i forhold til hva blodprøvene av DNA-et mitt sa. Er det mest sannsynelig at mine foreldre er i slekt? Kan min bestefar være min far liksom? Eller OL det er noen andre i familien? Om det skal være sånn da. Min adoptivforeldre har ikke papirene men mamma sa til meg hva jeg skrev lengre opp. Kan jeg få tak i de papirene da jeg blir 18? Om jeg bestiller en DNA-test fra nettet og tar den, kan jeg da finne ut om DNA-et er likt foreldrene mine sitt sånt at de kan være i slekt? Vil gjerne finne ut om arv og slekt og om jeg ligner på foreldrene mine. Hvilke svar dår jeg i så fall?

Besvart 23.02.2019 18:11
 

Svar

Hei!

Når du har fylt 18 år, kan du skrive til Bufdir og be om å få se dokumentene i adopsjonssaken din. Du finner mer informasjon om hvordan du går frem her:

www.bufdir.no/Adopsjon/Fa_informasjon_om_biologisk_opphav/

Når det gjelder blodprøver som har blitt tatt, så er det beste å snakke med fastlegen din om dette. En CHG-analyse blir tatt for å se etter feil i kromosomer, og blir ofte undersøkt på egne avdelinger på sykehuset som heter seksjon for klinisk genetikk. Dette er en veldig spesialisert test, og det er vanskelig for oss på ung å vite hvorfor testen ble tatt og hva den kan fortelle deg. 

Det kan være fint å få snakket med legen din om disse tingene som du lurer på. Hvis foreldrene dine var i slekt og dette dukket opp på testen, så vil legen kunne veilede deg mer i forhold til dette. Legen din kan hjelpe deg med å få tak i papirene og hjelpe deg med å forstå hva som står på disse. Det er mye bedre enn å ta DNA-tester på nettet som ikke gir noe veiledning og koster en del. 

Hilsen lege og adopsjonsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

To jenter som ligger på gulvet, hodet mot hodet og smiler (colourbox.com)

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Les mer

Historier og erfaringer om identitet - som adoptert

Asiatisk gutt ser tankefullt inn i kamera (foto: colourbox.com)

En del adopterte begynner å reflektere mye rundt sin egen bakgrunn i ungdomsårene. «Hvem er jeg?», «hvor kommer jeg fra?» og «hvor hører jeg hjemme?», er spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie