Hopp til hovedinnholdet

Fikk kjeft av mamma da jeg avlyste en avtale

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 som blir 16 til sommeren. I dag så avlyste jeg en kino-avtale med en gutt, fordi jeg nettopp hadde kommet hjem fra lang flytur og var sliten. Jeg hadde heller ikke så veldig lyst til å gå på kino for d var ingen spennende filmer som gikk. Mamma ble rasende, hun bruker seg og sier at jeg vet selv at d ikke er noe gøy når avtaler blir avlyst, også sier hun at d ikke er rart jeg ikke har så mange venner, at jeg ikke kommer til å få meg noen nye og at d kanskje derfor er at folk aldri kan finne på no osv. For d første, så har d ikke så mye og si hvor mange venner man har, så lenge de man har er gode venner. Jeg har dessuten fler enn nok. For d andre, så er d første gang jeg avlyser en avtale og d ække ofte jeg spør om å finne på no med noen, og når jeg blir spurt, sier jeg alltid ja. Er ikke du/dere enig i at det er helt feil av moren min og bruke sånne argumenter hvis hun vil jeg skal lære av «feilene» mine? Føler det hun gjør bare tråkker meg

Besvart 28.02.2019 09:46
 

Svar
Hei

Så fint å høre at du har mange venner, og at du har tenkt godt igjennom hvordan du vil ha det i det sosiale livet ditt! Og ikke minst at du setter grenser for deg selv og f.eks avlyser en avtale når du er for sliten og ikke orker. Det er lurt å kjenne etter hva som er riktig for en selv. Det er lurt å handle i tråd med egne følelser og hvordan man har det i kroppen sin. Så lenge du avlyste kino-avtalen på en respektfull måte, og forklarte at dette ikke handlet om gutten men om at du var sliten etter en flytur, tenker jeg at du har ditt "på det rene" og at du har vært ærlig og ryddig ovenfor gutten. Jeg tipper han blir med deg på en ny kino-avtale snart, hvis du vil og er uthvilt!

Jeg er også helt enig med deg i at din mor ikke bør bli rasende over en slik ting. Hvis mamma starter med å kjefte på deg og sier ting som at "det ikke er rart du ikke har så mange venner..." vil jeg tro at du ble lei deg? Og jeg vil tro det fører til at du heller trekker deg vekk fra henne istedenfor å lytte til rådene hennes. Jeg mener at slike kommentarer kan oppleves som krenkende og nedlatende. Likevel er det typisk å begynne å snakke sånn når man som forelder blir frustrert over at ungdommen gjør noe annet enn det man selv tenker er lurt.

Det som kan skje når din mor snakker stygt til deg er at du, i frykt for kjeft eller vonde kommentarer, lar være å ta initiativ til viktige samtaler med henne fremover. Det er leit! Hvis mamma blir alt for fort sur og kjeftete mister hun muligheten til viktig kontakt med deg. Selv om en ungdom kommer i puberteten og kanskje viser mer selvstendighet og egne meninger, betyr ikke det at foreldre trenger å oppføre seg slik du forteller at din mor gjorde her. Det hjelper sjelden å kjefte eller fordele skyld, ungdommen blir sjelden mer hyggelig og pratsom av det. De lærer ikke noe av det heller. Kjeft gjør stemningen verre og relasjonen blir dårligere. Kjeft får oss ikke til å forstå hva den andre egentlig ønsker, selv om det er sånn ofte kjeft blir brukt. Hvordan stemmer dette for deg, er du enig? Tror du mamma er enig dersom du snakket med henne om dette?

Det jeg syns du skal gjøre er nemlig å forsøke å si ifra til mamma hvordan du opplevde det hun sa til deg. Det hjelper å snakke sammen i "fredstid", altså når det ikke i utgangspunktet er kjeft eller dårlig stemning. Da vil du merke at det er lettere å diskutere og snakke rolig. Du kan si til mamma at du er så lei av all kjeften som kommer mellom dere. Fortell henne hva det gjør med DEG når hun kommer med krenkende kommentarer om deg som venn og om ditt sosiale liv. Hvis du klarer å si noe om dette uten å klage på mamma har du fått til noe bra. Det er ofte slik en god prat kommer i stand. Man sier noe om seg selv og sine følelser uten å kjefte på den andre. Jeg tipper at moren din egentlig bare vil det beste for deg, og vil at du skal ha det bra sosialt. Men så snakker hun med deg om det på feil måte. Hjelp henne å finne bedre måter å snakke med deg på!

Hvis du syns det er vanskelig å starte en slik prat med mamma kan du kanskje vise henne svaret mitt her til deg? Så kan snakke litt ut ifra det. Jeg håper noe slikt vil kunne gjøre det lettere for dere å kommunisere. Så blir det mindre kjeft og mer respekt. Det er flere tips i artiklene jeg har lagt ved under.

Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie