Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for min fetter som er overvektig og bare sitte inne?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er veldig redd for min fetter han sitter inne hele dagen i ferier og helger og etter skoletid han har ikke noe privat sosial liv eneste er at han sier at han har dame som han bare lyver om. Han er ca 1.80m og 170kg og er 18 år og han sluttet på et slankesenter når han var 18 for barneværnet tvingte han og gå dit Han liker kun og spise grillpølser og helst u stekt. Han sier også veldig mye rart på nettet så folk ler av han. Er det noe jeg kan gjøre annet en og synes synd på han? Kappa

Besvart 27.02.2019 13:38
 

Svar
Hei!

Så omtenksom du er som bryr deg om fetteren din og ønsker å hjelpe han. Det er ikke alltid så lett når man ser noen slite og de ikke ønsker hjelp selv. Det høres jo ut som han har vært prøvd å hjelpe, men at han ikke ønsker det?

Har han foreldre i livet sitt som du kan snakke med om dette? Det er ikke alltid så lett og komme utenfra og skulle hjelpe noen som ikke ser at de har behov for det selv. Kan du prøve og snakke med foreldrene hans, og høre hva de tenker om saken, og hva som er prøvd allerede? Du kan også snakke med dine egne foreldre om dette. De er jo tante og onkel til han, kanskje de vet noe du ikke vet? Av hva som er blitt prøvd og eventuelt hva som kan gjøres videre.

Har du prøvd og snakke med han selv? Fortelle han at du er bekymret, og høre hva han selv ønsker i livet sitt? Ønsker han bare og være inne og spise usunn mat? Ønsker han å få bedre helse, gå ned i vekt? Få seg en utdannelse etter hvert? Vis at du er der for han, og at han kan komme til deg om det er noe. Vær en god venn rett og slett.

Vi har skrevet en artikkel om dette temaet, med tips til personer som kan kontaktes angående dette for å få råd og veiledning. Les gjerne denne artikkelen, og vurder om det kan være behov for ytterlige veiledning i hva som blir rett og galt og gjøre.

Jeg har en venn som sliter!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser