Hopp til hovedinnholdet

Vi utforsker seksualitet sammen. Vil si det til foreldrene våre.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg å broren min er veldig glad i hverandre. Vi er like gamle. Når foreldrene våre har legget seg, pleier han å komme inn på rommet mitt å sette seg i senga mi. Vi liker å utforske litt med hverandre. Jeg har sugd tissen hans og han har slikket og puttet fingeren i min. Vi vill ikke holde det hemmelig for de lenger. Vordan skal vi si det til de? Vi vil også prøve sex.

Besvart 26.02.2019 17:41
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Vi er to svarere, jus og sexologiskrådgiver. 

Jus svarer først:

Det er ikke lov for søsken å ha sex med hverandre. Dette følger av straffeloven § 313. Dere er under den kriminelle lavalder, 15 år, og kan dermed ikke straffes for forholdet. Det vil likevel vurderes som ulovlig, men dere kan ikke få en straffereaksjon fra domstolen. 

Særlig i de forhold hvor det er stor aldersforskjell mellom søsknene og dermed et ujevnt "maktforhold", vil sex mellom søsken vurderes som straffbart. 

Oralsex og fingring vurderes også som sex etter straffeloven.

 

Sexologisk rådgiver:

Det er fint å være så glad i hverandre som dere er. Men som du ser at svaret over her, er det ikke lov at dere har seksualitet sammen. 

Det hender at små barn som er søsken leker seksuelle leker sammen, men disse lekene avsluttes som oftest lenge før man kommer i puberteten. 

Når det oppstår seksuelle relasjoner mellom søsken kalles det incest. Rollen som søsken og seksualpartnere kan ikke kombineres og blandes sammen. Det er skadelig for den følelsesmessige og sosiale utviklingen deres. I tillegg skaper det helt feile familieforhold.

Fra gammelt av, i alle kulturer og i alle land har det vært slik at mennesker har tenkt at seksualitet i nær familie ikke er bra. Blant annet har det å gjøre med at dersom nær familie som søsken får barn sammen, så er det mye større sjanse for at barnet blir født med en form for skade, enten det er misdannelser eller funksjonshemninger. 

Du må snakke med broren din om dette. Dere kan ikke utforske seksualitet og dere kan ikke ha samleie. Du kan vise ham svaret fra oss. 

Om dere vil snakke med foreldrene dere som det som har skjedd, er det fint. 

Du og din bror kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. 

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

Hilsen jus og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Seksuell erfaring med søsken?

To i en seng (colourbox.com)

På ung.no får vi spørsmål om hva som er greit og ikke greit av nærhet og berøring. Også når det gjelder søsken og andre i familien.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie