Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte fra familien min. Finnes det økonomisk støtte?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig mye hjemme! Foreldrene mine er respektløse mot meg og de har gjort mye som ikke er greit. Det har vært slik siden jeg var 13 år, og det blir verre og verre. Jeg har selvmordstanker på grunn av jeg har det så dårlig hjemme og får hele tiden om hvor skuffet de er over meg. Jeg har vært på BUP og det ble vi henvist til ambulant. Men familien har blitt verre og verre. Jeg har kuttet meg forann min mor og nesten tatt livet av meg forann henne fordi jeg har det så vanskelig, de fortsetter å kjefter på meg og snakker om hvor håpløs jeg er. Jeg har en kronisk søvnsykdom som gjør at jeg er sliten hele tiden og ikke klarer å jobbe på siden av skolen. Til sommeren skal jeg flytte fra familien min. Finnes det noe økonomisk støtte? Jeg takler ikke mamma og pappa lenger. Skulle gjerne flyttet så fort som mulig før de ødelegger meg. Psykolog hjelper heller ikke!! Klarer ikke leve med de mer. Evt går det ann å ta kontakt med barnevernet eller bør man være under 18....

Besvart 04.03.2019 12:06
 

Svar
Hei jente 18 år!

Det høres ut som du står i en vanskelig situasjon! Konflikter i familie er svært krevende og tar mye krefter. Når man må stå i det over lang tid går det utover psykisk helse. Det høres ut som du har bestemt deg for å flytte, men at du fortsatt har noen måneder hvor du trenger litt ekstra støtte. I tillegg er det viktig å ha en plan for hvordan du skal få hjelpen du trenger når du har flyttet. 

Noen å snakke med. Har du noen andre voksenpersoner du stoler på som kan støtte deg? Noen i familien eller utenfor som kan hjelpe deg? Man trenger å få litt ekstra kjærlighet og omsorg når en har det vanskelig. Har du noen venner eller familie du kan bo hos i mellomtiden? De kan kanskje også hjelpe med praktiske ting i forhold til flytting og hjelpeinstanser.

Økonomisk støtte

Siden du fortsatt går på videregående skole, så er det Lånekassen du kan kontakte når det gjelder støtteordninger. Dine foreldre har fortsatt forsørgingsplikt for deg så lenge du går på videregående skole, det betyr at de skal fortsette å hjelpe deg med penger om du bor hjemme eller ei. Dere kan prøve å bli enige om hvordan det skal gjøres, eller så kan du sende søknad om barnebidrag via NAV.

Hvis helsen din er så dårlig at du ikke lenger kan gå på skole eller jobbe, så bør du ta kontakt med fastlegen din. Da kan du ha rettigheter fra NAV, for eksempel arbeidsavklaringspenger

Selvskading og selvmordstanker er ofte på grunn av at en har det vondt og ikke ser at ting kan bli bedre. Det finnes god hjelp å få og det er viktig at man får hjelp. Jeg skjønner det er vanskelig, men noen ganger tar det litt tid før man finner riktig behandler. Du kan ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlege. De kan også hjelpe deg å opprette individuell plan. Her blir alle instanser som kan hjelpe deg inkludert. 

Trenger du noen å snakke med NÅ kan du ta kontakt med kors på halsen 800 333 21 eller Mental helses hjelpetelefon 116 123. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg.

Jeg sender deg mange tanker og klemmer. Husk du skal ikke klare dette alene!

Hilsen psykolog og NAV, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du dårlig økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen din til å skaffe deg bolig. Les mer om du er en av de som kan få støtte.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser