Hopp til hovedinnholdet

Jeg strever med å leve mellom to kulturer

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente med pakistansk bakgrunn, og i pakistansk kultur handler det mye om ære og det å være den perfekte dattera/sønnen. Jeg har, i over to år, levd med strenge rammer rundt meg. Foreldrene mine lar meg ikke dra ut og jeg må gjøre omtrent alt av husarbeid osv. De er veldig opptatt av at jeg kan bli snakket om med kun positive sider, og har derfor ''usunne rammer'' tenker jeg? Foreldrene mine er redd for at jeg skal bli som ''de andre'', og det har knust meg. Jeg går glipp av det som skjer rundt meg fordi jeg lever med strenge rammer. Jeg har prøvd og forklare foreldrene mine at jeg ikke liker måten de behandler meg på, men de vil ikke høre. Min mening betyr ingenting i huset, og hvis jeg sier noe med et godt poeng er jeg sett på som verdiløs og respektløs. Jeg har prøvd og fortelle vennene mine om situasjonen jeg er i, men de er etniske norske, og klarer ikke å sette seg i det. Jeg skjønner at de vil det beste for meg, men måten jeg lever på nå gjør ingenting bedre.

Besvart 28.02.2019 10:00
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss. Det høres ikke lett ut å være deg for tiden. Du forteller om utfordringen med å leve mellom to kulturer. Den norske som du er vokst opp i og har venner i og som er friere, og den paktistanske kulturen som har strengere rammer og regler, men som dine foreldre ønsker å praktisere.

Menge som er i lignende situasjon opplever dette som vanskelig. Du sier at du føler seg svært begrenset og det har du forsøkt å si fra om men opplevd å ikke bli hørt på. Dersom man ikke føler seg hørt kan man oppleve situasjonen som uløselig og håpløs. Du sier at de kan se på deg som verdiløs og ikke ha respekt for deg noe som er vondt å erfare. Selv om du føler at dette er feil er det også din familie som man er avhengig av og knyttet til.

Det er normalt at foreldre setter grenser for barna sine. Men noen ganger er grensene for stramme. Et begrep som brukes for den type kontroll som det høres ut som din familie utøver kalles sosial kontroll. Det er en måte å kontrollere et menneske på som bryter med menneskerettigheter og barn og unges behov for utforskning og selvstendighet. Du er 17 år og snart myndig. Det at foreldrene dine yter så sterk kontroll over deg i din alder er ikke lov. Du sier at de har gode intensjoner for deg men det oppleves ikke slik.

Det er fint å høre at du kan snakke med venninnene dine. Men som du sier er det ikke så lett for dem å forstå deg fordi de er norske. Jeg vil anbefale deg å snakke med noen som kan noe om dette. Det finnes minoritetsrådgivere rundt på enkelte skoler som man kan snakke med. Det finnes også en nettside som heter mirasenteret.no som jobber med minoritetsjenter og kvinner. Her kan man få råd og veiledning med noen som kan noe om akkurat dette. De har også en chat- funksjon. De har også oversikt over steder du kan kontakte som tilhører ditt geografiske område.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Jeg legger ved en artikkel som beskriver dette litt nærmere. Der står det også oppført noen hjelpetiltak.

 

Ønsker deg lykke til!

www.ung.no/Familie/3934_Utsettes_du_for_sosial_kontroll.html

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie