Hopp til hovedinnholdet

Mamma truer med å flytt om noe går mot hennes vilje, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa er skilt og de har alltid vært gode venner osv... men så fort noe går imot mamma så truer hun med å flytte, å jeg er så jævlig lei av det! Papap går liksom på pinner for mamma hele tiden. Hun truer og sier hun ska ta med seg meg og lillebroren min. Jeg er 15 så jeg syns jeg brude få lov til å bestemme selv hvem jeg vil bo hos. Jeg syns heller ikke det er greit måten mamma er på og oppfører seg på. Jeg livredd for å bli tatt fra pappa. 

Besvart 13.03.2019 21:54
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres veldig leit ut at moren din velger å løse uenigheter på den måten, jeg forstår at dette oppleves veldig utrygt for deg. 

I følge barneloven har du krav på å bli hørt i saker om hvor du vil bo og lignende. Det er ikke slik at moren din kan ta med dere å flytte uten videre selv om dere bor mest hos henne. Moren din må gjerne flytte men hun kan ikke ta dere barn med seg dersom faren din ikke er enig i dette. De må da bestille noe som heter mekling. Det foregår oftest på familievernkontoret der dere bor. Det får foreldrene dine hjelp til å løse uenigheter og snakke bedre sammen. De kan også få den samme hjelpen om uenighetene dreier seg om andre ting. I forbindelse med dette har du også krav på å bli hørt. Det kan også gi mulighet til at en dommer kan bestemme hvordan dere skal ha det, du har også krav å få snakke med dommeren.

Har du snaket med moren din om hvor vanskelig det er at hun stadig truer med å flytte? Om hun ikke vet at dette plager deg og hvordan du tenker og føler er det vanskeligere for henne å gjøre noe med det. kanskje hu tror det er greit for deg å flytte. Du har rett til å si noe om hvor viktig faren din er for deg. Du har også krav på å bli hørt.

Trenger du noen å snakke med om din situasjon kan det være en ide å snakke med helsesykepleier eller sosiallærer. Om su opplever at situasjonen din som helt uutholdelig kan du også ta kontakt med barnevernet der du bor eller Alarmtelefonen 116 111.

Legger også ved noen artikler som vi håper at kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie