Hopp til hovedinnholdet

Pappa sier at jeg sitter på internett hele tiden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Pappa behandler meg urettferdig! Han sier a jeg sitter for mye på det digitale hele tiden selv om jeg ikke gjør det. Det vet jeg pga jeg også gjør andre ting og bruker kreativiteten min inne på rommet. Han sier også det at jeg er på skole iPaden er en del av det selv om jeg må være på den pga lekser. Hva burde jeg gjøre for å få han til å forstå? Hver gang jeg nevner det for han og argumenterer så blir han så sur? Hvordan?

Besvart 14.03.2019 15:57
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss!

Det høres ut som at du synes det er dumt at pappa misforstår hvor mye du bruker internett. Det er i dag svært vanlig at både voksne og barn bruker internett. Sosiale medier er en hyppig brukt kanal for unge. Det er mange positive sider ved det å være på internett, det er mye man kan lære og man kan bli inspirert og utviklet som person. Men det finnes også noen baksider ved internett som foreldre er forpliktet til å beskytte barn fra. Foreldre kan være bekymret for hvordan man kan bli negativt påvirket av internett, bla. gjennom økt kroppspress, for mye stillesitting, komme i kontakt med fremmede. Det er rett og slett mye man som foreldre ikke har oversikt over, de vet ikke hva barna gjør på internett.

Du spør hva du kan gjøre for å få han til å forstå. En måte å få han til å forstå kan være å forklare for han slik du gjør nå. Du sier at du har forstøkt, men jeg vil råde til å prøve en gang til. Feks kan du si at det er så leit pappa at jeg opplever at du føler at jeg bruker internett mer enn jeg gjør, det stemmer ikke. Så kan du fortelle han hvordan det ser ut fra ditt perspektiv. Du kan si at det er en rekke ting jeg faktisk må gjøre på internett og det er lekser. Du bruker sikkert internett til andre ting også, og for at han skal forstå det enda bedre kan du feks. vise han hva du holder på med når du er på internett. Slik blir det mer oversiktlig for han hva du faktisk bruker tiden din på. Kanskje han kan se at det ikke bare er negativt men at det også er positive sider. Det går også an å spørre han hvorfor han ikke liker at du bruker tid på internett? Er det internett i seg selv eller er det tiden du bruker på det?

Foreldre bestemmer hvor mye tid barn skal bruke på internett. Men barn bør få være med på å bestemme etterhvert som man blir eldre. Inviter gjerne pappaen din på en dialog rundt hvor mye tid er det rimelig å bruke på internett? Han har sin mening og du har din, se om dere kan møtes et sted i midten.

Jeg håper at noe av dette var til hjelp for deg.

Jeg legger ved en artikkel som handler om hvordan du kan snakke med foreldre som du føler at ikke forstår deg.

Lykke til!

 

www.ung.no/problhjemme/2121_Hvordan_snakke_med_foreldre_som_ikke_forst%C3%A5r_deg.html

 

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie