Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv hvor jeg skal være i påsken?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! I påska har mamma og stefaren min planlagt at vi skal på tur for å besøke slekta til stefaren min, eg har ikkje lyst å vere med, fordi eg har meir lyst å vere heime med ein kompis som eg bare kan vere med i påska. Har eg rettigheter til å bestemme sjølv at eg ikkje vil vere med?

Besvart 15.03.2019 10:30
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt!

Du spør om dine rettigheter i forhold til å bestemme selv hva du skal gjøre og hvor du skal være i påsken. I Norge har vi noe som heter Barneloven som er en lov som ivaretar barn og unge sine rettigheter. Loven sier barn har lov og rett til å si sin mening i saker om omhandler seg selv og meningen skal tillegges vekt ettersom man blir eldre. Foreldre har ansvar for sine barn frem til de er 18 år. Inntil da er det foreldre som bestemmer. Det betyr at foreldrene dine bestemmer hvor du skal være i påsken. Men du har rett til å sin din mening om hva du ønsker og høre hva de sier til det. Du kan forsøke å forklare foreldrene dine hvorfor du ønsker som du gjør og håpe at de tar hensyn til det. Det er likevel de som har rett til å ha det siste ordet.

Håper dette gav svar på spørsmålet ditt.

Jeg legger ved en link som barns rettigheter: www.ung.no/Funksjonsnedsettelser/rettigheter/3012_Hva_kan_du_bestemme_selv.html

Lykke til!

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie