Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke flytte til utlandet sammen med mamma

Annet 14 år
 

Spørsmål

Moren min skal flytte til hjemlandet og hun sier at jeg også må, men jeg vil bli i Norge med faren min hvor jeg har alle vennene mine. Faren min vil holde rettsak og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre hvis jeg må flytte, om det er noe å gjøre?

Besvart 14.03.2019 13:00
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dette er vanskelig for deg! Hvis du har det bra i Norge og føler at det er her du hører hjemme og har alle vennene dine, er det lett å forstå at du vil bli her. 

Jeg kjenner ikke detaljene i saken din. Men generelt kan jeg si at hvis man som barn under 18 år skal flytte til en forelder som bor i utlandet avhenger det av at begge foreldre er enige om dette. Dersom de er så uenige at de tenker å lage en rettsak ut av det vil selvsagt utfallet avgjøres der. Moren din kan be om at du skal få flytte sammen med henne hvis hun mener at dette er til det beste for deg. Men hvis det er slik at du har vokst opp i Norge og er etablert her - og faren din er en trygg og god person i livet ditt - skal det svært mye til for at en dommer lar deg, et barn bosatt i Norge, flytte til utlandet mot din og din fars vilje. Barnets beste er alltid i fokus når foreldre kommer i konflikt over samvær og bosted. Så det er viktig at du tør å si hva du vil og hva du trenger, når den tid kommer. Din stemme vil bli hørt - også i en rettsak.

Hvis du føler det kan nytte så snakk med moren din igjen. Hva er det som gjør at hun tror du vil få det bedre i hjemlandet sammen med henne? Er det noe hun har tenkt på eller noe hun vet som du trenger å vite? Hun trenger i alle fall å vite akkurat hvordan du føler det og hvor bekymra du er for om du må flytte. Fortell henne alle de grunnene du kan komme på som taler for at DU skal få bo her i Norge. Hvis mamma fortsatt ikke vil lytte til deg, eller det blir konflikt mellom dere når dere forsøker å snakke sammen, kan det være lurt å foreslå at dere tar kontakt med familievernkontoret der dere bor. Der kan dere få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte, og det vil være en nøytral tredjepart (psykolog eller familieterapeut) tilstede sammen med dere.

Jeg håper du får bo der DU selv vil. Jeg håper dette ga svarene du trengte. Lykke til!Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når du eller vennen din må flytte

Jenter trøster hverandre (colourbox.com)

Når du har hatt en nær og god venn og en av dere må flytte, kan det være veldig trist. Du kan føle deg både ensom, trist og kanskje redd for å miste kontakten.

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmeldt.

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie