Hopp til hovedinnholdet

Jeg har symptomer på diabetes, test sier lite sannsynlig. hva gjør jeg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år jeg tror jeg har diabetes siden jeg har alle syntomene men jeh tok en test og der stod det at det er lav sjans for at jeg får Det hva skal jeg tro på? Vis jeg får det blir jeg evig blind ?

Besvart 18.03.2019 22:45
 

Svar
Hei Gutt 15, og takk for at du skriver til ung.no!

Hvis du har symptomer på diabetes, slik som at du må tisse mye, føler deg tørst ofte, går ned i vekt og føler deg slapp og dårlig, tenker jeg det er viktig at du går til legen og tar en blodprøve. Da vil du få svar på om du har diabetes eller ei. Du kan enten bestille deg time hos fastlege, eller besøke helsestasjon for ungdom, begge deler er gratis for deg.

Man blir ikke automatisk blind av å ha diabetes. Hvis man går rundt med høyt blodsukker over tid kan dette skade øynene, og man blir derfor henvist til øyelege så snart man får påvist diabetes. Man trenger ikke å få øyeskader hvis man er flink til å kontrollere blodsukkeret sitt.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie