Hopp til hovedinnholdet

Jeg strever med sosiale sammenhenger

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter litt med usikkerhet og selvtillit når det kommer til sosial sammenheng. Jeg har alltid vært den stille og ikke har behov for å snakke alltid, og har vært en person som liker å lytte heller enn å snakke. Jeg bor sammen med mor og stefaren min, og jeg har to eldre stesøsken. Jeg blir ofte veldig stille når stesøskene mine er i rundt meg, og jeg vetikke hvorfor. Når jeg er med vennene mine er jeg nesten som en helt annen person. Da snakker jeg mye osv. Det er ikke noe galt med stesøskene, de er verdens snilleste og prøver å la meg snakke. Men når jeg prøver så er det en vegg som står i veien. Når jeg snakker med mamma og stefaren min så er jeg komfortabel og snakker som normalt. Så når hele familien sitter rundt et bord så sier jeg ikke et pip. Jeg sliter litt med å formulere meg rett når jeg snakker og redd for å si noe rart, å jeg tror det er grunnen til at jeg ikke snakker så mye. Jeg vil så gjerne få til å snakke å være med i diskusjoner, men vet ikke hvordan.

Besvart 21.03.2019 12:54
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss.

Du beskriver veldig godt hvordan det oppleves å være litt sjenert og tilbaketrukket i sosiale situasjoner som blir litt vanskelige for deg. Det kan ofte oppleves som ganske vondt å føle at man begrenser seg selv og ikke får til å være slik man er foran andre. Særlig dersom man ikke opplever situasjonen som "farlig" men kroppen reagerer likevel som om det skulle vært fare.

Du forteller at det kjennes ut som at det er en vegg som kommer i mellom når du snakker foran stesøsknene dine. Videre forteller du at du tror at du er litt redd for å si noe rart og at du tenker at det er grunnen til at du ikke sier så mye. Jeg tror du har rett i det du tror. Selv om du opplever dine stesøsken som snille og greie høres det ut som du likevel gjør deg noen tanker om hva de synes om deg og det du sier. Frykten for å bli dømt eller dumme seg ut kan dermed påvrike deg mer enn du ønsker og legge en demper på deg i denne situasjonen. Det er ikke så unormalt å ha slike tanker. Mange som er sjenerte kan føle det på samme måte. Noen ganger kan det føre til sosial angst. Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Angsten, følelsen av redsel, kan være såpass sterk at man etterhvert forsøker å unngå de sosiale situasjonene man frykter.

Det er ikke sikkert du har sosial angst, men du har noen kjennetegn av dette som påvirker deg. Dersom plagene oppleves som plagsomme for deg kan det være lurt å snakke med noen andre om det. Feks. helsesykepleier eller fastlege som kan hjelpe deg eller henvise til en psykolog.

Jeg skal likevel gi deg noen råd om hvordan du kan håndtere plagene dine.

- forsøk å snakk til deg selv på en vennlig måte når du er i sosiale situasjoner

- hold fokus på her og nå og den andre du har foran deg, eller rundt deg og ha mindre fokus på hva du tenker andre tenker om deg, hvordan du fremstår eller hva du sier

- bruk pusten når du merker at uroen stiger, følelsen er ubehagelig men ikke farlig og den vil gå over

 

Her er noen artikler og en video som beskriver dette nærmere:

www.ung.no/psykisk/3640_Sjenert_eller_sosial_angst.html

www.youtube.com/watch?v=1dw-MTxeEew

 

Håper dette kan hjelpe deg noe på veien.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse