Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en bror som er 21 år

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har en bror som er 21 år. Han er veldig slitsom å ha med å gjøre. Han følger ingen regler hjemme og lager opprør for å få oppmerksomhet. Foreldrene mine har prøvd og gjort alt de kan. Han er så pass voksen nå at det er umulig å hjelpe han uten hans vilje. Jeg har prøvd å anbefale han psykolog men han nekter. Han utfører psykisk vold og er veldig opp og ned. En dag er han kjempe snill og lydig mens andre dager lager han helvete helt uten grunn. Jeg blir så sliten av han. Jeg har flere ganger bedt han flytte ut, men han svarer at det skal han aldri gjøre fordi han vil ikke bruke egne penger. Jeg har også ringt politiet en gang før for å anmelde han for å være ute av kontroll men jeg trakk senere anmeldelsen da jeg vet at han og situasjonen vil bli verre. Spørsmålet er hva kan jeg gjøre uten om familievernet og politiet? Er det noen som kan få han til å flytte ut uten at det blir helt kaos i hjemmet med politi og opprør? Jeg er kjempe desperat. Jeg orker han ikke mer.

Besvart 30.05.2019 21:53
 

Svar
Hei
 
Det høres ut som om du har det skikkelig strevsomt og holder ut ting som går på bekostning av dine grenser og trivsel. Det er svært vanskelig å finne gode tilbud og skaffe hjelp dersom den det gjelder ikke ønsker innblanding og samtidig er myndig.
 
Du skriver ikke noe om hva du eller din bror gjør (skole eller jobb) men ettersom du også er over 20 år- kan det være aktuelt at du velger å flytte ut om ikke så lenge. 
 
Noen familiemedlemmer forstår hverandre ekstra godt og er veldig gode til å snakke sammen. Det kan dreie seg om at man er litt like og er opptatt av mye felles. Andre familiemedlemmer har en tendens til å misforstå hverandre, havne i diskusjoner og krangler pga av forskjellighet i personlighet og motstridende interesser. 
 
Det er likevel ikke greit at noen truer eller utøver fysisk eller psykisk vold- det er ikke noe som du skal holde ut eller akseptere. Det er helt riktig av deg at du har søkt hjelp selv om det mange motstridende følelser knyttet til det. 
 
Noen ganger kan det være vanskelig å snu et negativt samspillsmønster i familien- man er ikke alltid klar over hvilke roller man har eller tar ovenfor hverandre, eller hva som opprettholder eller forsterker konflikter. Da kan det være nyttig å ta kontakt med et familievernkontor for å få hjelp av terapeut som er vant til å arbeide med familier eller familiemedlemmer som strever med å fungere sammen.
 
Du sier at du ikke ønsker å bruke politi eller familievern, men ønsker tips til hvordan få han til å flytte. Jeg vil i denne sammenheng opplyse om at det er det kun frivillig hjelp og ingen tvang som utøves ved et familievernkontor. Om han ikke ønsker å bli med kan du ta kontakt på egne vegne og få samtaler for egen del. Eventuelt kan du og foreldrene dine ha noen samtaler med terapeuten for å få snakket ut om hvordan dere skal forholde dere til situasjonen som dere er i. Det er ikke sikkert at det løser hele problemet, men du/ dere kan få nyttige innspill og anledning til å snakke om vanskelige følelser knyttet til det som skjer i familien nå. 
 
Er dette vanskelig kan du også snakke med helsesykepleier som enten er tilknyttet skole eller helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier har mye kompetanse i forhold til unge som strever på ulikt vis og kan være en nyttig og nøytral samtalepartner for deg. 
 
Jeg har lagt ved noen artikler som kan være nyttig lesning for deg i din situasjon.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei! 
 
Ta gjerne kontakt igjen om du trenger det. 
 
Mvh familieterapeuten. 
 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie