Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har ikke vært så personlige i oppoveksten min.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Gjennom hele oppveksten har jeg alltid følt at foreldrene mine ikke har vært personlige nok med meg. Jeg er den typen som aldri ville feire bursdager og gjorde det heller aldri ila. barndommen fordi foreldrene mine ikke skjønte hvordan ting foregikk. Jeg ungikk foreldresamtaler og jeg droppet sosiale sammenkomster med foreldre og elever på skolen rett og slett fordi foreldrene mine ikke er sosialt "oppegående". De kunne ofte bare sitte helt alene på telefonen ved sånne settinger. I tillegg til dette så har foreldrene mine vært veldig dårlig når det gjelder høytider som påske, jul og bursdager. Jeg måtte selv da jeg var yngre kjøpe inn påskeegg mor kunne gjemme, og jeg måtte innføre juletradisjoner som gaver fordi familien min ikke visste hvordan ting fungerte. Når det galt bursdager så fikk jeg alltid penger av foreldrene mine og de sa lenge før bursdagen hva jeg skulle få penger til, fordi de aldri fikk til å arrangere en overraskelse. Hvordan kan jeg håndtere disse følelsene?

Besvart 02.06.2019 18:55
 

Svar
Hei gutt 17 år

Takk for at du skriver til oss og forteller om din oppvekst og hvordan den har påvirket deg. Jeg syns du viser god innsikt og forklarer godt hvordan det har vært for deg å vokse opp med dine foreldre.

Jeg forstår at du skammer deg over foreldrene dine. Først og fremst vil jeg si at det ikke er din skyld at de gjør som de gjør. De har sikker gjort det de kunne også har ikke det vært nok for deg. Det har gjort at du har tatt på deg mye ansvar gjennom livet.

Har dere snakket i familien din om tradisjoner og hvordan man feirer? Det er ikke alle som er opptatt av det mens det høres ut som er viktig for deg. Da kan du si det. Det er helt greit å si fra!

Jeg støtter deg i at du burde snakke med noen om dette for å bearbeide og sortere i alle følelsene du bærer på. Det kan være tristhet, skam, skyld, sinne og enda så kan du sikkert også kjenne på at du er glad i dem. Det kan fort bli kaotisk og derfor viktig å få sortert i det.

Jeg vil anbefale deg å snakke med fastlegen din som kan henvise deg til psykolog. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie