Hopp til hovedinnholdet

Vi krangler og skriker mye hjemme.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15år. Jeg bor sammen med mamma og pappa, jeg har en bror som er 8år eldre enn meg og han har bodd i foster hjem siden han var fire år, så har ikke bodd med han før... Men uansett jeg mamma og pappa krangler VELDIG mye, alt som blir sagt blir til en krangel.! Jeg sakker ikke med dem jeg holder meg meg bare inne på romme mitt helt til jeg skal på skolen eller turn. Men når mamma og pappa blir sinte så sier dem for eksempel «JEG SKAL GÅ, SÅ DU SLIPPER Å HA OSS I LIVET DITT LENGER!» osv... dem pleier også å si at jeg ikke får være med på turer med turn, eller så bruker dem og si «tror du (navet) sier/oppfører seg sånn mot (navnet til moren hennes) ?!?» det er navnet til trenerene mine, føler dem bruker det mot meg, de bruker liksom ting/folk jeg er glad i mot meg hele tiden..! Pappa pleier å sende meg meldinger når han blir sur, han skriver som det høres og fles som om alt er min feil hele tiden... Jeg orker ikke mer, jeg hater dem å jeg skulle ønske jeg var dø.

Besvart 10.06.2019 19:56
 

Svar
Hei

Det er ikke bra for deg at det er så mye krangling og skriking hjemme. Det høres fryktelig slitsomt ut. Det er heller ikke bra for deg at foreldrene dine kommer med trusler om å gå eller at de bruker folk du er glad i mot deg. Du har rett til å ikke bli behandlet på denne måten.

For meg så høres det ut som om dere har kommet inn i noen dårlige mønstre hvor både de voksne og du hele tiden går og venter på neste krangel. Samtidig så skriver du at storebroren din bodde i fosterhjem fra han var fire år, så det tyder på at det har vært vonde ting som har skjedd før også. Har du hørt noe om grunnen til at broren din ble flyttet? Har du vurdert å snakke med barnevernet om situasjonen din? Tenker du at du egentlig burde bodd et annet sted? Siden broren din var i fosterhjem, så har barnevernet hatt kontakt med familien din før, og de kan finne igjen papirene de hadde fra den gangen.

Under svaret ser du en artikkel med råd om hva som skjer hvis du kontakter barnevernet.

Du kan også kontakte Alarmtelefonen for barn og unge, tlf.116 111. Jeg har lagt ved en artikkel om Alarmtelefonen.

Det går an å finne løsninger når man enten blir veldig sint selv eller at foreldre blir det. På mange Familievernkontor har de kurs som lærer ungdom og voksne å kontrollere sinnet sitt. Her kan du lese mer om det:

www.bufdir.no/Familie/Hjelp_til_parforholdet_og_familien/Sinnemestring1/

Hadde du turd å ringe Familievernet og fortalt om hvordan du har det? Kanskje en lærer eller helsesykepleier på skolen kan hjelpe deg? Kanskje du kan spørre om de har sinnemestringskurs?

Når foreldre og ungdommer krangler slik som du beskriver, så er det akkurat som om alle blir like barnslige og roper det første som faller dem inn. Du er ungdom, og da raser det mye rundt i kroppen og følelsene dine. Det er de voksne som har det største ansvaret for ikke å skrike og true. Jeg synes det er lurt av deg å holde deg unna når det er ille hjemme, samtidig så er det ikke slik du skal ha det. Du har rett til å være trygg i hjemmet ditt. Vær snill å ring Alarmtelefonen neste gang det blir bråkete hjemme.

Jeg ønsker deg lykke til!

 

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie