Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine stoppe meg fra å være russ, delta i russefeiring?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! starter vg3 kommende mandag, som vil si jeg kan forberede meg til russetida! har kjempelyst til å bli russ med alle venninnene mine. jeg blir ikke 18 før januar 2020, som vil si at jeg ikke kan delta i russe arrangamenter som skjer før den tid pga aldersgrense. ikke at jeg kan det uansett, jeg får nemlig ikke lov til å bli russ! jeg får ikke lov til å ha dressen, prøve meg på knutene eller dra på noen av arrangementene. av foreldrene mine altså, er de som sier jeg ikke får lov fordi de er imot det. så her er mitt spørsmål: kan de stoppe meg? trodde det var sånn 'når du er 18 styrer du selv' men jeg bor jo med dem og da er det 'mitt hus mine regler' så hva gjelder egentlig? er ganske sikker på at jeg blir arveløs om jeg velger å trosse dem ang dette fordi de er 110% imot det men for meg så er det once in a lifetime mulighet og jeg vil ikke tenke tilbake når jeg er 25 og angre på at jeg ikke bare ble russ. så: kan foreldrene mine nekte meg å delta i alle arrangementer, og bli russ?

Besvart 21.08.2019 17:55
 

Svar
Hei jente 17 år. 

Når du er fylt 18 år er du myndig, voksen. Da bestemmer du selv. Foreldrene dine har foreldreansvaret for deg fram til den dagen du fyller 18 år. Etter dette bestemmer du altså selv hva du vil gjøre, og ikke gjøre. 

De kan være uenig med deg i hvilke valg du tar, men de kan ikke nekte deg å gjøre det du vil. 

En av juristene har svart dette på et lignende spørsmål fra en som var 17 år i selve russetiden på våren: 

"Foreldrene dine kan ikke nekte deg å være russ, i den forstand at du tar på deg en russedress og feirer at du er avgangselev sammen med vennene dine. Men fordi du er under 18 år, vil foreldrene dine kunne nekte deg å reise på arrangementer rundt omkring i landet og ta del i feiringen på den måten. Dette er på lik linje som resten av året, uavhengig av om du er russ eller ikke, men fordi du er under 18 år.

Det er ikke uvanlig at enkelte avgangselever ikke har fylt 18 år enda. Som russ har du lov til å delta på de offisielle russearrangementene, men fordi du er under 18 år har du ikke lov til å drikke alkohol. Dersom det blir solgt alkohol på arrangementet, vil du kunne ha problemer med å slippe inn."

Er det mulig at dere kan klare å ha en dialog om dette? Det er noen som benytter -og får veldig god hjelp - hos Familievernkontoret. Dette er en kommunal, gratis tjeneste i alle kommuner. 

Du kan ta kontakt med kontoret og be om time. Det kan være litt ventetid. Du kan velge å gå alene først, eventuelt at foreldrene dine blir invitert med, med en gang. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Russetid

Russebil (colourbox.com)

Kan du være russ når du vil? Når starter russetiden? Kan du bestemme selv hvilken farge du vil ha på russeklærne? Og når bør du starte planleggingen av russetiden? Få svarene her!

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Åtte tips til en bra russefeiring

Russ på gata (colourbox.com)

Russetiden skal være en av de beste opplevelsene i livet ditt. Sørg for at den blir nettopp det med disse tipsene.

Skrevet av Hanna, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie