Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre med tankene mine?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har på en måte ett psykisk problem, for av og til skulle jeg ønske at jeg ikke var glad i noen og ikke hadde noen som var glad i meg så jeg slapp å miste dem (at de dør/ikke vil ha meg mer osv) og selv om det ikke nødvendigvis er konfliktløsing, så fant jeg ikke noe bedre å sette det under akkurat nå. Jeg bare lurer på hva jeg skal gjøre med de tankene. Jeg har ikke fortalt noen som kjenner meg at jeg føler det sånn, og vet ikke om jeg vil gjøre det heller..men kan dere hjelpe meg likevel?

Besvart 25.08.2019 10:33
 

Svar
Hei

Det du skriver om er normale tanker i den alderen du er i nå. I puberteten kan følelsene oppleves ekstra sterke. Det å være glad i andre kan også gjøre vondt, fordi man blir redd for å miste det man har.

Kanskje tankene dine betyr at du har noen å være glad i og at du vet at noen er glad i deg. Det er viktig og noe alle trenger i livet sitt. Når noe er bra så blir man gjerne redd for å miste det. Sånn kan godt og vondt henge sammen. Etterhvert som du blir eldre vil du tenke på en annen måte om dette. Det som gjør at vi har det bra er gjerne det som gjør livet vanskelig hvis man mister det.

Ut fra det du skriver får jeg inntrykk av at du er ei klok og fornuftig jente. Det at du kjenner på ulike følelser er en styrke. Prøv å ikke bruk for mye tid på å tenke på dette. Skriv gjerne ned tankene dine og bestem deg for at du kan tenke på dette litt hver dag. Prøv å finn ut hvordan du kan ta pause fra grubling og bekymring. De fleste bekymringer blir det aldri noe av. Du kommer til å tenke annerledes om dette om 1 år, om 5 år og om 10 år. Prøv å tenke at det er helt greit at du tenker som du gjør nå, og at du kan bestemme deg for å bruke tiden på å tenke på andre ting også.

Snakk gjerne med voksne om det du tenker på. Så kanskje du får noen innspill som hjelper deg til å tenke på en anen måte om det du er opptatt av akkurat nå for tiden. Håper svaret mitt var litt til hjelp. Se andre tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser