Hopp til hovedinnholdet

Når burde en få gå på fjelltur alene?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Dette er sikkert ikke riktig kategori og spørsmålet mitt er litt tåpelig.Men når burde ein få lov til å dra på fjelltur alene?Jeg har et fjell her som er grus veg helt til toppen(706 m.o.h)Trapper i begynnelsen og resten grus.Den er veldig bratt vist(har aldri gått grus vegen opp men har gått en annen sti som er på samme fjell)Den har jeg gått med storesøstera mi.For noen dager siden var mamma veldig streng og sa at jeg ikke fikk lov til å gå verken på fjellet eller en annen liten kort tur.Den korte turen har jeg fått lov til å gå no men tar berre 35min(ca)til sammen opp og ned og vil gjerne få trent litt.Men der er ikke heile vegen bratt og jeg liker ikke å jogge akkurat så jeg har høy puls i sann 10-15min og ikke mer.Liker å gå på fjellet men foreldrene mine er begge overvektige.Må man være medlem som familie får å være med på fjellturene/medlem i DNT ung?Er veldig forsiktig og beskjeden type så de er vanskelig for meg å ta kontakt med nye.Fritidsaktiviteter er de lite av.

Besvart 28.08.2019 13:04
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss! Det er flott at du er glad i å holde deg i form og at du liker å gå i fjellet! Det er en sunn og positiv aktivitet som ikke krever særlig utstyr og derfor i utgangspunktet ikke kostbart. Miljøvennlig er det stort sett også!
Dersom du er grei form og vant til å gå/ finne frem i skog og fjell høres det rimelig ut at du skal få gå turer alene. Du sier imidlertid ikke noe i innlegget ditt om moren din har gitt deg en skikkelig forklaring på hvorfor du ikke får gå på dette fjellet. Kan dette dreie seg om at fjellet er bratt og farlig? Er det utsatt for vær og vind som gjør at du kan komme bort fra veien? Kan hun ha bekymringer om at du trener for mye? Det er viktig at du får svar på disse spørsmålene slik at dere sammen kan finne løsninger eller alternativer. Kanskje kan du foreslå at foreldrene dine bli med første gang for å sjekke ut området selv. Finne ut om det er mobildekning undervegs slik at du og foreldrene dine kan ha kontakt med hverandre når du går? Lage klare avtale for når du går og kommer tilbake. 
 
Fra du er 13 år har du lov til å melde deg DNT ung- du trenger ikke å ha familiemedlemskap for å være medlem. Det kan vært lurt å sjekke ut om det er et lokallag i nærheten hvor du bor om du ønsker å bli med å turer og aktiviteter i regi av dem etterhvert.
 
Jeg vil anbefale deg til å ta en samtale med moren din en dag det er litt fredelig stemning. Er det vanskelig å komme i gang, kan du vise henne innlegget ditt og svaret mitt.
 
Jeg ønsker deg lykke til- og håper svaret mitt kan komme deg til nytte!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no   
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie