Hopp til hovedinnholdet

Min mor døde for tre år siden. Kan pappa og stemor adoptere meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Min mor døde for litt over tre år siden, og pappa giftet seg for litt over et. (Mamma og pappa var aldri gift) Men så sa pappa og min stemor at om jeg noen gang følte for det kunne de fikse en adopsjon som gjorde min stemor til mamma. Men jeg vet ikke om det er riktig å kalle noen andre for mamma, selv om hun er død... Har du noen tips? -Jente (13)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Selv om din mor døde for tre år siden, er hun fortsatt din mor, og det vil hun alltid være. Din fars nye kone kan være en god stemor for deg uten å bli din adoptivmor. Det er vel heller ikke noen grunn til å skulle kalle fars nye kone for mamma. Det er vel helt greit å bruke hennes navn. Det er fint at din far er opptatt av hva du ønsker og føler for. Da vil han nok også forstå at du egentlig ikke ønsker noen ny mamma. Men det betyr ikke at du ikke kan være glad i fars nye kone eller vise henne det. Det betyr bare at du skal ha respekt for at det er viktig for deg å bevare minnet om din mor som det hun er, din mor.

 

En annen viktig ting er den at ved adopsjon ville slektsforholdet til din mors familie også falle bort. Det vil si at du juridisk sett ikke lengre skulle være i familie med besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn på din mors side, men knyttes til din stemors slekt. Dette er noe en ikke alltid tenker så mye over, men som vil være svært viktig når det vurderes om adopsjon blir til gagn for den som søkes adoptert. Et annet forhold som skal vurderes, er spørsmålet om oppfostringstid. Det er kun vel ett år siden din far giftet seg. Din fars ekteskap med din stemor har vart alt for kort tid til at deres forhold har vist sin stabilitet og til at dere har etablert en så sikker relasjon at det ville være forsvarlig å gi bevilling til adopsjon. Du er nå 13 år og vil skulle gi det som heter informert samtykke til adopsjon, dersom din stemor skulle søke om å adoptere deg på et tidspunkt. Det er myndighetene som avgjør søknad om adopsjon. Dette er generell informasjon om adopsjon av stebarn. Jeg forstår ditt e-brev slik at du ikke har ønske om å bli adoptert. Hvis det er riktig, er det viktig at du holder fast i dette og forklarer din far og stemor at dette er et viktig standpunkt for deg.

 

Hilsen familierådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon