Hopp til hovedinnholdet

Jeg har smerter i tennene og trenger regulering. Foreldrene min har ikke råd. Jeg vurderer å slutte på skolen for å tjene nok penger til regulering selv.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger regulering men vi har ganske dårlig råd. Vi prøvde å få støtte men de vil ikke gi oss fordi de mener at foreldrene mine tjener godt, men det som er greia er at de ikke vet at vi har for masse gjeld som trenger å bli betalt. Det var en tid der vi holdt på å miste huset på grunn av det. Samtidig så sier mamma hele tida at vi har god råd og at jeg skal snart få regulering. Men jeg har jo ventet i 5 år nå, når jeg prøver å snakke om det så blir jeg ignorert, og de bare lyver hele tida. Jeg har hele tida vondt i tennene mine, men da blir jeg bare sagt at jeg skal ta smertestillende hele tida. Dette har pågått i 5 år og jeg har blitt lei. Jeg har funnet meg selv jobb men tjener ikke så bra, kan dere plis komme med noen forslag på hva jeg kan gjøre Jeg føler jeg er fortapt, og tenker faktisk å gi opp skolen og begynne å jobbe heltid.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er alvorlig at du går rundt med smerter og må ta smertestillende, på grunn av at dine foreldre ikke har råd til å gi deg den hjelpen som finnes.

Det er helseskadelig å ta for mye smertestillende. Det er helseskadelig å ha kroniske smerter. Dine foreldre har ikke forutsetninger til å i vare ta god nok omsorg for din helse.

Det er dine foreldre som har ansvaret for å sikre deg en god helse.

Min anbefaling er at du selv kontakter barnevernet. Barnevernet har mulighet for å styrke foreldrenes evner til bedre å ivareta barnas helse.

I Norge i dag er det svært ønskelig at ungdom fullfører videregående skole. Hvis hjelpeinstansene blir gjort kjent med at en elev står i fare for å falle i fra og droppe ut av videregående skole, så vil muligheter for hjelp være stor.

Barnevernet vil ha fokus på at du får nødvendig helsehjelp med regulering, og styrke deg slik at du klarer å fullføre skolen.

Synes du det er vanskelig å ringe barnevernet selv så kan du be helsesøster om hjelp. Det som er viktig er at du ber om hjelp før utgangen av året du fyller 19 år. Du regnes som voksen etter fylte 18 år.

Vær åpen til barnevernet om ditt behov for smertestillende medikamenter. Vær åpen om den økonomiske situasjonen til dine foreldre. Fortell også at du vurderer å jobbe fremfor og gå på skolen da behovet er prekært.

Hvis løsningen blir at du selv må arbeide i et år for å finansiere reguleringen selv, så ta kontakt med rådgiver på skolen. Du vil da bli fulgt opp av Oppfølgingstjenesten (OT). OT vil da kunne bidra med å finne et arbeid til deg. De vil også hjelpe deg tilbake til skolen når dette blir aktuelt.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (foto: ung.no)

Tannlegetimer er gratis til du fyller 19 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen frem til du blir 21.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd