Hopp til hovedinnholdet

Hva er eggløsning?

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 12 år, og lurer rett og slett på hva er eggløsning ? Å hva skjer da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Inne i kroppen, på baksiden nede mot ryggen sitter to eggstokker. Disse inneholder umodne eggceller. Det modner fram egg hver måned. Når egget løsner (to uker før 1. mensdag) har man det vi kaller eggløsning. Hver måned modnes det altså fram et egg i en av eggstokkene og det slippes  ned gjennom egglederen til livmoren. Livmoren forbereder seg hver måned på å ta imot et slikt egg som er befruktet ved å bygge opp slimhinnen inni livmoren. 

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, slik det som oftest gjør, vil egget støtes ut.  Det er det som er menstruasjon/mens. Det egget som ikke blir befruktet støtes ut sammen med den slimhinnen og blod og blir til sammen det vi kaller mensen.

Eggcellene som modnes fram inneholder arvestoffer. Når man senere får barn blander arvestoffet fra eggcellen seg med arvestoff fra spermiene til mannen/gutten og det begynner å utvikle seg et lite foster/barn inni livmoren.

Hilsen jordmor
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd


Quiz: Hva vet du om temaene på ung.no?

Kan du selv melde deg ut av statskirken når du er 12 år?