Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg kan ikke bo hjemme lengre. Foreldrene mine er alltid i dårlig humør, manipulerer og kritiserer meg for alt jeg gjør. Jeg blir så provosert av faren min at jeg skriker skjellsord og slår. Jeg får skikkelig dårlig samvittighet. Vet ikke alltid om det er deres forferdelige oppførsel som har gjort at jeg har blitt til denne psykisk ustabile drittungen med sinneproblemer eller om alt er min feil slik som de gir uttrykk for. Jeg må flytte, men det er vanskelig. Idag sluttet jeg i sommerjobben min pga skole fordi jeg MÅ få gode karakterer siste året på vgs. Jeg har 20.000 på bsu, 27.500 sparekonto og 8000 på vanlig. Som den bortskjemte drittungen jeg er får jeg ca 1500 i måneden. Er det mulig å flytte? Finnes det en lett jobb jeg kan kombinere med skole (helst hjemmefra)? Vær så snill å forklar hva jeg kan gjøre. Jeg har det vondt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Det er trist å høre at du har det vondt.

Det å skulle flytte hjemmefra innebærer et stort ansvar. Blant annet det økonomiske ansvaret du får.

Studenter i dag må klare seg på stipend og/eller lån fra Lånekassen, samt jobbe ved siden av skolen for å klare å få økonomien til å gå rundt. Dine foreldre har fortsatt plikt til å forsørge deg så lenge du går på videregående skole, hvis de har økonomi til dette.

Du skriver at du har noen penger på kontoene dine. Er du villig til å bruke opp dette på husleie og andre regninger? Når du leier en hybel eller leilighet, så må du som regel måtte regne med å betale depositum som tilsvarer dobbel husleie.

Du må også planlegge om du vil kunne klare å betale alle regninger fremover med det du eventuelt får fra Lånekassen, og hjelp fra dine foreldre. Dersom du velger å flytte ut, så kan du og dine foreldre prøve å bli enige om hvor mye de kan hjelpe deg med. Du kan også sende inn søknad om barnebidrag til NAV, da er det NAV som regner ut hvor mye dine foreldre kan klare å betale til deg.

Du kan ha rett til bostipend i fra Lånekassen. Bostipendet er på kroner 4 359,- i måneden. Siden du skal bo borte og er over 18 år, så kan du også søke om lån. Du kan lese mer om lån på Lånekassen sine hjemmesider.

Når det gjelder jobb for unge på din alder, så må man som regel måtte jobbe utenfor hjemmet. Det er fordi jobbene du er kvalifisert til innebærer som regel at du jobber ute. Det er typisk butikk, bensinstasjon, kiosk, kino, studentstillinger i helsevesenet og så videre. Hvis du for eksempel jobber annenhver helg, så får du tid til skolearbeid midt i uka og har fri annenhver helg til å gjøre det du har lyst til.

Vi skjønner at forholdet ditt til dine foreldre er vanskelig. Har du forsøkt å snakke med dem om hvordan du føler det, på en rolig måte?

Vi legger ved nyttige artikler som det er lurt å lese.

Vil også anbefale at du snakker med noen om dette, for eksempel helsesøster på skolen eller andre voksne du stoler på.

Ønsker deg alt godt videre.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra