Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har dårlig råd og de låner penger av meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg begynner å gå skikkelig lei av at foreldrene mine ikke har like mye som andre. Pappa jobber i industrien hver eneste dag, og mamma jobber som assistent på barneskole og SFO. Litt usikker på hvor mye de tjener, da de ikke vil si det. Mamma bruker som regel månedslønna på mat og tobakk, mens pappa bruker lønna til regninger osv. Etter dette er det ikke så mye igjen. Det må gå ut over meg og søsteren min. I løpet av to år har de lånt et femsifret beløp av bare meg. Dette synes jeg er irriterende. De tok konfirmasjonspengene mine da vi kjøpte ny båt, og jeg vet ikke når jeg får de tilbake. De har også lånt til å betale lån osv. Dette er noe jeg synes er irriterende!Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Jeg skjønner at du er lei av at familien din har dårlig råd. Og jeg forstår godt at du opplever det som irriterende, og kanskje urettferdig, når mamma og pappa låner dine penger til å betale på ting som de voksne egentlig skal ta ansvar for. Jeg kan tenke meg at også mamma og pappa syns dette er urettferdig for deg. Men kanskje har de ikke noe valg akkurat nå, kanskje de må de pengene dine for å få råd til det aller viktigste for familien og for å unngå mer gjeld. Jeg håper de respekterer at dette i utgangspunktet er dine penger, og at de betaler tilbake så raskt de kan. Det er viktig at du forteller dem om din frustrasjon, og at du ber om at de kan svare og forklare til deg hvordan de tenker om familiens økonomi, på en måte som du kan forstå og forholde deg til. Jeg syns du har krav på informasjon! Og i tillegg vil jeg si, at jeg syns foreldrene dine kun bør låne penger av deg i kritiske situasjoner, når det ikke er noen annen utvei. Det å kjøpe båt for barnas penger er jeg usikker på om er en nødvendighet. Hva tenker du om dette, var du enig i båtkjøpet, ville du være med å bruke pengene dine på båt? Hvis du ikke syns det var greit at de lånte dine penger til å kjøpe båt, har du rett til å si ifra! Og de bør lytte til deg. Etter fylte 15 år har barn nemlig lovmessig rett til å bruke pengene sine på det de selv vil. Les mer om dine rettigheter i forhold til penger, i denne artikkelen.  

Når det er sagt kan jeg fortelle deg at det er svært mange ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd. De er kanskje bekymret, lei seg eller usikre på hvordan det vil gå for familien i fremtiden. De er også frustrerte fordi familiens dårlige økonomi gjør at de ikke får vært med på aktiviteter som alle andre kan, eller at de ikke kan ha de klærne/tingene de ønsker seg. Har du følt det sånn på grunn av situasjonen hjemme? Det er veldig forståelig. Men heldigvis finnes det mange ting man kan gjøre med det!    

Hvis det er slik at mamma og pappa må bruke dine penger på å betale gjeld og lignende, høres det ut som at dere trenger litt hjelp med økonomien. Da syns jeg foreldrene dine (gjerne sammen med deg) skal ta kontakt med noen som kan hjelpe dere med det økonomiske. Det finnes ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet, for eksempel via frivillighetssentralen eller andre lokale stiftelser som samarbeider med kommunen ved å donere penger eller utstyr. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre!

Jeg ser at du er 15 år gammel. Da anbefaler jeg deg også å forsøke å finne en ekstrajobb. Du trenger ikke vente på en annonse. Du ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb bør få være dine og ikke foreldrene dine sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien deres. Det kan også være en idè å skaffe seg sitt eget bankkort.

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når dere har det vanskelig økonomisk. Aller viktigst er det at du og foreldrene dine kan snakke sammen om dette, og at du får ærlige svar. Jeg håper du får hjelp! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd