Hopp til hovedinnholdet

Mamma og vi to barn vil flytte fra samboeren, men vi har ikke penger hjelp.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor hjemme sammen med lillesøsteren min, moren min og samboeren til mamma. Tingen er at jeg, lillesøster og mamma har svært lyst å flytte ut for oss selv da samboeren hennes nekter og la meg og lillesøsteren min være andre steder enn på soverommet vårt. Det hender ofte også at han blir sint og skriker til alle i huset. Problemet er at mamma ikke har råd til å leie/kjøpe et hus eller en leilighet. Hun har spørt i forskjellige banker om lån, men har dessverre ikke nok egenkapital. Spørsmålet mitt er om det er mulig for henne å få noe støtte til å klare å flytte ut?

Besvart 11.04.2019 12:04
 

Svar
Hei

Det her er voksent å ta ansvar for å få hjelp. Det er ikke greit å bli nektet adgang til deler av  hjemmet sitt. Oppførselen som mammas samboer har er ikke akseptabel. Blir det utrygt kan du ringe til politiet på 02800 der får du svar. 

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen du går om hvordan det er hjemme. Forklar hvordan deres situasjon er slik at hun vet dersom du trenger  
hjelp. Eller blir borte i forbindelse med flytting. 

Du har startet prosessen med å få det bedre, det her klarer dere!

Jeg har lagt med noen artikler ta en titt på de og se om de er til hjelp. 

Husbanken har en ordning som heter "bostøtte", og det er villkår for å kunne søke. Har man vanskelig med å betale husleia eller boliglånet , har man lave inntekter eller høye boutgifter i tillegg? Da kan man ha rett til bostøtte.

Startlån og tilskudd er for personer som ikke får lån i vanlig bank til kjøp av bolig, og som ikke har mulighet til å spare. 

Søknad om startlån skal sendes kommunen eller bydelen man bor i.
Snakk sammen med din mor, slik at hun ser hvilke muligheter som finnes. Det er mor som har ansvar for den økonomiske situasjonen og det vil kanskje være en ide at hun ber om en samtale om startlån på sitt lokale NAV kontor? 

Din mor kan søke økonomisk sosialhjelp hos NAV.
NAV vil da vurdere sammen med henne behovet for økonomisk sosialhjelp.
Hvor mye dere kan få i stønad er avhengig av familiesituasjon, antall personer som hører til husholdningen, bosituasjonen med mer.
NAV fastsetter stønaden etter en individuell vurdering i hver enkelt sak.

Hos NAV kan man søke hjelp til blant annet å bo.

Din mor kan ringe NAV på telefon 55553333 for å få veiledning og svar på spørsmål hun har i forhold til situasjonen hun er i.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier og NAV

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du dårlig økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen din til å skaffe deg bolig. Les mer om du er en av de som kan få støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme