Hopp til hovedinnholdet

Hvordan flytte hjemmefra i en alder av 14 år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 14år og har veldig lyst til å flytte hjemmefra. Jeg har det kjempebra hjemme, det er ikke noe problemer. Men jeg vi bo for meg selv, lage egen mat osv. Rett og slett ta ansvar selv. Jeg syns bare det er så vanskelig å bo i det huset jeg bor i nå. Ingenting er gærnt, det er bare det at jeg ikke klarer. Jeg vil flytte ut, men jeg kan ikke gjøre det før jeg studerer, og det er kjempe lenge til. Har dere noe tips eller kan hjelpe meg med det ? For jeg vet selvfølgelig at jeg ikke kan flytte hjemmefra, fordi jeg bare er 14 år. Men jeg vet hvordan jeg betaler regninger osv. Det er jo selvfølegelig mer komplisert enn det jeg tror. Men jeg tror jeg faktisk kan klare det. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Takk for spørsmål!

Du skriver at du vil flytte ut i en alder av 14 år, og lurer på om vi kan hjelpe deg med det. Du skriver også at du tror du kan klare det, samtidig som du mener det helt sikkert er mer komplisert enn du tror.

Jeg vet ikke om du har pratet med foreldrene dine om dette her, men jeg vil nok uansett ikke anbefale deg å flytte hjemmefra i en alder av 14 år, hvis du ikke absolutt må på grunn av bosituasjonen hjemme. Du skriver jo at det ikke er noe problemer hjemme, og at du har det kjempebra, så da går jeg ut i fra at det ikke er det.

Du sier at du vil ta mer ansvar selv, men jeg tenker at det kan du jo også gjøre hjemme hos foreldrene dine?

Å flytte hjemmefra er en større omveltning enn mange tror, og har du for eksempel tenkt på hvordan du skal klare å betale regningene dine? Skal du betale alle selv? I så fall må du jobbe mange ganger i uken? Eller hvordan skal du ellers skaffe penger til husleie, strøm, fyring, varmt vann, tv, internett, telefon, forsikringer, mat, husholdningsartikler osv.? Det er ikke så lett å få en godt betalt jobb flere ganger i uken som 14-åring. Også  har du jo fulltidsskole ved siden av.

Og hvordan blir det egentlig å sitte alene i leiligheten når vennene dine er opptatt og ikke kan besøke deg? Mange opplever faktisk å få veldig hjemmelengsel når de flytter hjemmefra for første gang.

For å svare på spørsmålet ditt, så finnes det dessverre ingen lettvint løsning på å flytte hjemmefra. Det koster mye penger, krever masse planlegging og ikke minst at du har tenkt veldig nøye igjennom dette. I og med at du bare er 14 år gammel må selvsagt også foreldrene dine godkjenne dette. 

Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med foreldrene dine om hvordan du føler det. Kanskje kan dere ta noen grep hjemme, slik at du opplever å få litt mer frihet og ansvar der?

Jeg legger ved noen artikler jeg tror kan være nyttig for deg å lese, og ønsker deg masse lykke til! :)

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Innlegg: "Dyrt å flytte ut"

Jente med flytteeske (colourbox.com)

En helt vanlig dag våknet jeg med en følelse i magen som sa at det er på tide at jeg flytter hjemmefra. Hvorfor jeg fikk denne følelsen er jeg ikke helt sikker på.

Innlegget er skrevet av Lotta

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra