Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med gjeld i Norge hvis jeg flytter til utlandet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hallo, jeg er en jente på 20 år. Jeg lurte på hva som vil skje viss jeg flyttet til utlandet men forsatt har gjeld i Norge? skjer det noe i det hele tatt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gjelden i Norge blir ikke borte selv om du flytter til utlandet. Renter og gebyrer fortsetter å påløpe fram til gjelden er betalt. Det finnes avtaler mellom Norge og andre land om innkreving av gjeld. Om de som har penger til gode lykkes med å kreve inn pengene er litt avhengig av hvilke land låntaker bor i. Det forutsetter blant annet at du har inntekt det kan tas beslag i. Hvis det ikke er mulig for den du skylder penger å ta utlegg i inntekt i Norge eller utlandet, blir gjelden liggende på overvåkning.

Du bør derfor forsøke å komme fram til en avtale om nedbetaling av gjelden. Alternativt finnes det en mulighet for å søke gjeldsordning via namsmannen. Får du gjeldsordning betaler du på gjelden etter evne i vanligvis 5 år. Deretter slettes restgjelden.

Personer som vurderes som varig ute av stand til å gjøre opp gjelden sin har mulighet for å få gjeldsordning, slik at de på sikt kan starte på nytt. Dette krever imidlertid at man har gjort en innsats for å få betalt gjelden først.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra