Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil rømme hjemmefra.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er mindreårig og vil rømme hjemmefra med min besteveninne som er 18... Hvis vi gjør det, kan det skje noe med henne? Hun har det tross allt veldig vanskelig og jeg velger det selv og hun vil vekk fra alt selv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det å rømme hjemmefra er ingen løsning hvis man har det vanskelig. Hva er grunnen til at du vil rømme hjemmefra? Hvis man har det utfordrende i forhold til foreldre bør man ta dette opp med dem. Noen ganger er det vanskelig å snakke med foreldre, og da kan man få hjelp av Familievernkontoret, eller eksempelvis helsesøster, eller helsestasjonen for ungdom. Noen ungdommer opplever omsorgssvikt, og da bør man få hjelp av Barnevernet. Barnevernet kan finne ut at ungdom ikke kan bo hjemme, og da finner de en løsning utenfor hjemmet hvor ungdommen kan bo.

Venninnen din er 18 år så hun kan jo i praksis gjøre hva hun vil. Imidlertid er det viktig hvis man skal flytte hjemmefra at man tenker over hvor man skal bo, og hva det vil koste. Hvor skal man få penger fra hvis man flytter?

I og med at venninnen din er myndig vil hun ha et stort ansvar hvis hun rømmer sammen med deg. Du vil trolig bli etterlyst, og jeg vil derfor råde deg og venninnen din til å tenke dere om.

Venninnen din må få hjelp i forhold til det hun sliter med.

Hvis dere i det hele tatt bryr dere om foreldrene deres så rømmer dere ikke hjemmefra.

Er det slik at dere ikke bryr dere om foreldrene deres kan dere få hjelp til å endre dette, eller åpent ta opp med foreldrene deres at dere vil flytte ut.

Da må dere også ta konsekvensene av dette, også de økonomiske.

Mitt råd er derfor at dere ikke rømmer, men snakker med foreldrene deres, eventuelt at dere får hjelp av andre til å snakke med dem.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Innlegg: "Dyrt å flytte ut"

Jente med flytteeske (colourbox.com)

En helt vanlig dag våknet jeg med en følelse i magen som sa at det er på tide at jeg flytter hjemmefra. Hvorfor jeg fikk denne følelsen er jeg ikke helt sikker på.

Innlegget er skrevet av Lotta

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra