Hopp til hovedinnholdet

er i trøbbel og ønsker at folk skal tro jeg er død

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er litt i trøbbel akkurat nå. Jeg må komme meg vekk. Noen forslag på hva jeg kan gjøre for å forsvinne helt? Likssom uten at NOEN merker det. Jeg tenker å ha en falsk begravelse for meg selv, eller skifte navn. Men tror det blir litt vanskelig. Er ikke 18 år enda og da kan man ikke skifte navn. En regel som irriterer meg jævlig. Jeg vil at andre folk skal tro at jeg er død/ikke eksisterer mer. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det kan virke som ting har toppet seg for deg og at du virkelig skulle ønske at du kunne forsvinne vekk fra alt trøbbel.

Jeg vet ikke hva som er årsaken til at du føler det sånn, men jeg går ut i fra at det må være noe du angrer veldig på at du har gjort, eller noe du er flau over, redd for eller av andre grunner vil komme deg unna. Kanskje det er noen som er etter deg eller truer deg? Da kan du kontakte politiet for å drøfte hvordan du kan komme deg i trygghet.

I noen situasjoner kan man oppleve så sterkt ubehag at man omtrent ikke holder det ut. Da er det nok flere som kan kjenne seg igjen i at det kunne vært greit å bare fordufte uten at noen kunne finne ut hvor man var. Det er fælt å ha det sånn, og da kan det være lite som kjennes ut til å hjelpe. Men selv om det virker fjernt for deg nå, så håper jeg at du kan klare å tro på at ting vil bli bedre igjen. Tiden vil gå og folk vil glemme dumme ting som har skjedd. Du selv vil også få mer avstand til det etter hver og da vil det være lettere for deg å gå videre uten å ha det så vanskelig.

Du har nok mange muligheter til å ordne opp i ting også. Noen ganger når noe har skjedd som ikke er greit, er det kanskje vanskelig å se løsninger med en gang, men kunne du få hjelp til å finne på noen andre måter å fikse opp i det på enn de du nevner i brevet ditt? Det kan gå an å ta kontakt med en du stoler på for å snakke gjennom problemene og få tips til hvordan du kan skape en ny start.

Hvis du ikke har noen du stoler på rundt deg, så kan du oppsøke helsesøster, fastlege eller helsestasjon for ungdom. Da vil du få møte en som har taushetsplikt som kan lytte og komme med nye innspill. Se også artikler nedenfor for å få mer tips til hvordan oppsøke hjelp. Du trenger ikke være alene med dette, uansett hva det er så har du rett på hjelp og støtte.

Dersom du vil snakke med noen helt anonymt kan du prøve å ringe hjelpetelefonen på nummer 116 123, eller alarmtelefonen på nummer 116 111. Begge stedene får du snakke med noen som er vant til ulike problemstillinger, og som kan gi deg veiledning. Det koster ikke noe.

Håper det løser seg for deg. Hold ut og stol på at ting kan snu, selv om det ser mørkt og vanskelig ut her og nå.

Lykke til! 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra