Hopp til hovedinnholdet

Jeg er kronisk syk, kan NAV hjelpe økonomisk?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei dere Jeg håper dette er riktige plassen å stille dette spørsmålet ,da jeg ikke helt vet hvor jeg skal starte? Jeg er ei jente som fyller 20 år til høsten. Dette skoleåret 15/16 startet jeg ikke på studier pga jeg har blitt påvist en kronisk tarmsykdom og valgte å ta friår fra studier, og heller jobbe og tjene litt penger. Nå har det seg slik at livssituasjonen min har endret seg en del; jeg er for tiden sykemeldt på grunn av at den tarmsykdommen som jeg har er blitt mye værre den siste, pga dette så mottar jeg sykepenger nå. Det andre som nå har oppstått er at jeg mest sannsynlig må flytte hjemmefra og finne egen bolig og klare meg selv økonomisk. Som kronisk syk, og med en inntekt på ca 100 000kr i 2015 sier det seg selv jeg verken har råd til å kjøpe bolig eller ha nok til leie og mat, det hadde vært lettere om jeg var frisk og hadde mulighet å jobbe mer men det har jeg ikke Hvilke muligheter har jeg? Kan nav hjelpe meg med bolig og økonomisk? Hvordan går jeg frem med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Jeg kan svare deg generelt på dette, siden jeg ikke kjenner saken din i detalj. 

Så lenge du har rett på sykepenger, må du bruke disse rettighetene først.  Har du hatt noe oppfølging fra ditt lokale NAV-kontor under sykemeldingen din?  Hvis du nærmer deg maxdato på sykepenger, kan det være lurt med oppfølging fra ditt lokale NAV-kontor.  Er det fremdeles dokumentert at du er syk når sykepengene opphører, kan det være du har krav på arbeidsavklaringspenger.

Har du grunnstønad?  Hvis du må følge en spesiell diett i forhold til din sykdom, kan du ha rett på grunnstønad fra NAV.

Trenger du hjelp til å komme inn på boligmarkedet kan Husbanken kanskje hjelpe deg.  Her kan du søke om bostøtte og startlån.  Les mer om dette på Husbanken sine nettsider.

Ønsker du mer veiledning kan du se på nav.no eller ringe NAV Kontaktsenter på telefon 55 55 33 33.

Ønsker deg en fin dag videre og lykke til :-) 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no
Les mer på: www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du dårlig økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen din til å skaffe deg bolig. Les mer om du er en av de som kan få støtte.

Les mer

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra