Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kjøpe bolig når jeg er 18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år som planlegger å flytte ut med en gang jeg fyller 18 år, men jeg har veldig lyst til å kjøpe noe eget nesten med en gang, fordi jeg har en ganske stor egenkapital. Har altså ikke lyst til å leie i mer enn kanskje et par måneder, mens jeg leter etter noe å kjøpe. Jeg lurte derfor på om hvordan mulighetene er for å ta opp lån i så ung alder, og hva som eventuelt er lurt å tenke på. Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du fyller 18 år blir du myndig og kan ta opp lån. Når bankene vurderer en søknad om boliglån setter de følgende krav:

1. Den som skal kjøpe bolig må ha en egenkapital på minst 15% av kjøpesummen.

2. Den som får lån må ha tilstrekkelig inntekt til å betale de månedlige utgiftene på lånet - med en rente som er 5%-poeng høyere enn dagens rente - i tillegg til å dekke livsoppholdsutgifter og andre utgifter.

Du kan søke banken om et finansieringsbevis. Da får du vite hvilke låneramme du må holde deg innenfor når du ser etter boliger du kan kjøpe. Du kan orientere deg om hva som finnes av aktuelle boliger og til hvilken pris ved å se på Finn.no. Når du finner en interessant bolig, som du har mulighet for å kjøpe med ditt finansieringsbevis og din egenkapital, bør du sjekke boligen nøye. I prospektet som megler har laget kan du lese om kvaliteter ved boligen. Det er blant annet viktig å vurdere om boligen har vedlikeholdsbehov som vil koste mye penger i framtiden. Du bør ha med en som har teknisk kompetanse på visning, og helst ha noen som kan hjelpe deg med å vurdere boligens økonomi.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Startlån

Kontrakt (colourbox.com)

Planer om å kjøpe din første bolig? Du kan søke kommunen din om gode startlån.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra