Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til USA?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år som har kjempe lyst til å flytte til USA, å bo der i et år sånn ca. Bare for å prøve å bo der, skaffe min egen jobb og ha egen leilighet. Er ferdig med vg1 til sommer, men er usikker på hva jeg vil. Og kjenner egentlig at jeg trenger en pause fra plassen jeg bor og alle som er her. Har venner, men alle skal til en annen skole enn jeg. Foreldrene mine er vell ikke så beigestret for det. Men jeg mener at jeg må få oppleve ting selv. Koster det mye å forandre livsstilen min? Må jeg skaffe meg leilighet før jeg drar til USA? Og hvordan skal jeg skaffe meg jobb?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til å reise til USA, og at du har lyst til å oppleve ting og forandre livsstilen din! Det kommer du til å få til, enten nå eller senere.

Nå er det dessverre sånn at det er veldig vanskelig å bare flytte til USA. Man trenger det som heter visum for å få lov til å bo der, og i USA er dette kjempevanskelig å få. I praksis må du få en jobb der før du drar dit, som i tillegg er villig til å betale og hjelpe deg med visum/oppholdstillatelse. Dette er nok veldig vanskelig å få til i din alder, så det er ikke sikkert du vil få til å dra til USA nå. 

En mulighet vil være å dra til USA på utveksling i VG2. Vi vet ikke hvilket utdanningsprogram du går på og om dette kan være aktuelt - men les artikkelen i linken, og snakk med rådgiver på skolen din og foreldrene dine om dette! 

Hvis det ikke lar seg gjøre å flytte til USA nå, så kan du jo ha muligheten senere. Og hvis du føler at du trenger et miljøskifte nå, syns vi du skal snakke med rådgiver på skolen og foreldrene dine om hvilke muligheter du har til det! 

Vi syns uansett at du skal holde på den fine drømmen om å oppleve noe annet - det kommer du til å få til :)

Lykke til! Vi legger ved noen relevante artikler under svaret :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

College i USA

Chicago by night (Foto: Elise Grong Ruud)

Et år eller flere i utlandet kan gi deg et nytt syn på verden og livet. Leker du med tanken på å ta et utvekslingsår, kan Elises historie være nyttig å lese.

Skrevet av Elise, student i USA.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra