Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å flytte hjemmefra. Kan jeg få økonomisk støtte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 17 år og går VG2. Jeg bor i et hjemmemiljø med masse krangling og en psykopat søster som jeg ikke kan bo med. Jeg vil flytte ut så fort som mulig. Jeg har en deltidsjobb hvor jeg tjener under 6000 kr i mnd. Jeg fant en hybel på nett med husleie på 4500kr. Hybelen er i samme by som hvor jeg bor nå, men lurte på hvordan jeg kan få støtte til å klare meg økonomisk. Jeg får ingen støtte fra mor eller far og lurer på om jeg har mulighet til å få stipend eller noen form for støtte. Jeg får allerede stipend men det er bare for å kunne dekke PC-utgifter.

Besvart 10.01.2019 13:20
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss.

Det høres ikke ut som du har det godt hjemme. Du ønsker å vite om du på noen måte har rett på økonomisk støtte for å flytte for deg selv. Det er forståelig at det er noe du kan ønske deg. Et hjemmemiljø preget av krangel og konflikt er ikke godt å leve i.

Det er slik at når du er elev på videregående skole så kan du ha rett på flere typer stønader gjennom Lånekassen. De har noe som heter grunnstipend, reisestipend, borteboerstipend og utstyrsstipend. Det kan høres ut som du allerede mottar stipend til utstyr. Vi har en artikkel på dette som beskriver de ulike stipendene og link til søknad: www.ung.no/stipend/2420_Disse_stipendene_kan_du_s%C3%B8ke_om_p%C3%A5_videreg%C3%A5ende.html

Jeg anbefaler deg til å lese denne artikkelen og til å kontakte Lånekassen for å vite litt mer om hvordan du kan gå frem i søknadsprosessen.

Jeg ser at du er under 18 år og da er det slik at det er dine foreldre som har hovedansvar for deg. Fordi du er under 18 år må også dine foreldre samtykke til en slik søknad og være med på signeringen. Det kan derfor være lurt å ta en prat med de om dette slik at de vet hva du tenker om det å flytte hjemmefra. Det er fint at dine foreldre blir klar over hvor vanskelig du opplever dette og at du ønsker å flytte ut. Når du er over 18 år kan du ta alle slike avgjørelser på egen hånd.

Jeg håper dette var til hjelp for deg.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra