Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å flytte utenlands

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år og jeg har et spørsmål angående å flytte hjemmefra. Jeg har skilte foreldre og morra mi har en kjæreste. Det kan være at han får en jobb som innebærer at han må flytte til et annet land. Selfølgelig så vil jo han at vi skal være med, men han respekterer om vi ikke vil (han sier at han i så fall ikke tar jobben). Jeg har selv lyst å flytte utenlands. Jeg synes det høres gøy ut og ønsker å oppleve forskjellige ting. Men er redd for å si i fra til pappa. Han kan bli veldig sint og har opplevd noe da. Er litt redd for at han får en dårlig reaksjon og hva han kan gjøre. Så har jeg dette spørsmålet da, kan han nekte meg i å flytte utenlands med mamma og stefaren min?

Besvart 05.04.2019 14:00
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Jeg forstår at du syns dette er vanskelig!

Frem til du er 18 år er det foreldrene dine som avgjør hvor du skal bo og eventuelt hvordan tidsfordelingen skal være. Men, i følge barneloven, har foreldrene dine et ansvar for å lage en avtale som passer for deg. Denne kan endres, men da må begge være enig om det.
 
Du skriver ikke hvilke avtale foreldrene dine har for deg. Men, uansett er det oftest slik at begge foreldre være enig i om barnet kan flytte utenlands med en foreldre. 
 
Som sagt bør foreldrene dine ta hensyn til dine meninger mht hvordan du vil bo. Siden du er 15 år bø meningen din ha mye å si. Siden du veldig gjerne ønsker å bo utenlands med moren din hennes nye partner- er det viktig at du blir hørt.
 
Dersom det er slik at du har vonde erfaringer med din fars sinne kan det være bedre at din mor tar dette opp med ham først. Det er uansett en diskusjon og avgjørelse som dine foreldre må ta.
 
Hvis foreldrene dine ikke kommer til enighet, kan de ta kontakt med et familievernkontor. Dette er et gratis tilbud, hvor familiemedlemmer blant annet kan få hjelp til å sette evaluere, endre eller sette opp foreldresamarbeidsavtale. Du kan også få din egen time dersom begge foreldrene dine samtykker til det. 
 
Jeg anbefaler deg også å lese lenkene under for å få mer tips og råd i din situasjon.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no   
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra