Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg flytte hjemmefra?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er en jente på 15 år, blir 16 i januar. Jeg begynner på videregående neste år, og vil begynne på videregående på bryne. Jeg bor selv i stavanger. Men ønsker å flytte ut før den tid. Jeg har hørt om bostipend eller noe slikt, og tenkte å flytte ut til bryne når jeg skal begynne på videregående. Men dette er såpass lenge til, og jeg orker ikke å bo her lenger. Det er nesten uutholdelig. Jeg har bodd på samme plass i alle år og er kjempe lei av å bo her. Har vært gira på å flytte siden slutten av åttende klasse, nå har jeg begynt å tiende. Det er mye baksnakking og jeg føler meg rett og slett uvel hver gang jeg går på skolen. Jeg har venner, men også mange så ikke liker meg. Jeg har snakket med min mor opp til flere ganger om å flytte, men hun ønsker ikke å flytte til ett annet området. Dette hjelper svært lite. Min far er død så jeg har bare min mor å bo hos. Har også trimeninger et lite stykke utfor Bryne men hvet ikke om jeg kan bo der. Når kan jeg flytte ut for meg selv? Hvilke rettigheter har jeg nå og hvilke rettigheter har jeg når jeg har fylt 16? Dette er veldig viktig for meg, for jeg klarer ikke dette lenger. Det er rett og slett grusomt. jeg blir takknemmelig for hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er ingen aldersgrense for når du flytter hjemmefra, men du trenger tillatelse for den/de som har foreldreansvaret for deg så lenge du er under 18 år. I ditt tilfelle betyr det at du må få godkjennelse fra moren din før du eventuelt kan flytte hjemmefra.

 

Jeg skjønner at det kan være tødt å bo hjemme av og til, men du må også huske på at det kan være tøft å bo alene også - både økonomisk og følelsesmessig. Derfor bør du ta en skikkelig prat med moren din. Kanskje kan dere komme fram til en slags avtale der du får litt med frihet i hverdagen.

 

Når det gjelder skolehverdagen får du prøve å fokusere på vennene dine. Blir du mobbet er det noe du bør snakke med læreren din om. Å bytte skole kan høres ut som en god og enkel løsning, men det lurt om du tenker nøye gjennom dette først.

 

Hvis du bestemmer deg for å flytte, er det Lånekassen som kan hjelpe deg med bostipend. Det vil du ikke få hvis du skal bo hos slektninger. Du kan lese mer om bostøtten på hjemmesiden til Lånekassen. Kikk også litt på artiklene under.

 

Lykke til!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte!

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du svak økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen til å skaffe deg bolig. Kan DU få støtte? Les mer om hvem som er støtteberettighet her.

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Kva veit du om bustad og flytting?

Trenger du innbuforsikring dersom du bare leigar?