Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 16. Kan jeg flytte til far når mor nekter?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 16 år som så gjerne vil flytte fra min mor til min far! Jeg går nå første året på vidregående, og tenker å flytte til neste skoleår. Min mor derimot NEKTER meg å flytte og mener jeg ska bli hjemme hos henne og at pappa ikke kan ta vare på meg, siden han ikke kan ta vare på seg selv. HAHA! forstår ikke hvorfor hun sier dette, han drikker ikke, bruker ikke dop, har masse penger og alt.. men uansett, det er dette JEG vil. Å jeg har lest litt rundt om å har fått meg at når man har fyllt 15 år så skal foreldrene legge stor vekt på hva JEG ønsker. Og siden jeg ikke trives hær i det heletatt, og har dobbelt så mange venner hos min far, forstår jeg ikke problemet. 3 av de andre barna hennes bor da enda hjemme hos henne, hvorfor kan ikke jeg få dra til min FAR? JJeg har det ikke bra her, og trenger å komme meg vekk en stund.. (siden dette er en liten bygd hvor alle kjenner alle)det vil også være slik at hun har omsorgsretten for meg og har foreldreansvaret ALENE? om det heter det. hvordan vil det være for meg? skal jeg virkelig kjempe for å komme meg vekk, og starte ett nytt og bedre liv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 16,

Takk for mailen din. Det er et aktuelt spørsmål du tar opp. Mange ungdommer ønsker å flytte til den andre av foreldrene, men opplever at den de bor hos motsetter seg det. Jeg skal forsøke å svare deg , fordi dette er ikke et enkelt ja eller nei svar. Du har helt rett i at det skal legges vesentlig vekt på dine meninger når det gjelder bosted. Meklingsordningen for foreldre varer til barna fyller 16. Inntil da pålegger loven (Ekteskapsloven og Barneloven) foreldrene å gå til en offentlig mekler (enten på et familievernkontor eller en ekstern mekler som familievernkontoret henviser til) for å lage en samarbeidsavtale om hvordan foreldreskapet skal fortsette når foreldrene flytter fra hverandre.  Når loven setter grensen for at foreldrene alene skal lage avtalen inntil 16 år, er det nettopp fordi man mener at etter fylte 16 år skal den unge ha stor innflytelse på bestemmelsen. I realiteten er det jo slik at det er vanskelig for en forelder å hindre at en 16 åring flytter til den andre, hvis begge har felles foreldreansvar.  Selv om det kan bli mye bråk i familien om det! Hvis foreldrene har vært gift har de nesten alltid felles foreldreansvar, samboere har også nå oftest felles. Hvor lenge siden er det at dine foreldre flyttet fra hverandre? Tidligere var det vanlig at mor hadde foreldreansvaret alene.
1. betingelse for å flytte til den andre er at din pappa har felles foreldreansvar. Det finnes altså ingen mekligsordning for dine foreldre siden du er fylt 16. Du har rett til å se den avtalen de laget i forbindelse med bruddet. Hvis det ikke ble laget noen avtale, foreslår jeg at du krever at dere går sammen til et familievernkontor (gratis) og lager en. Ettersom du har flere søsken bør det være en skriftlig avtale om samvær og omsorg og foreldreansvar også for dem.  Det er også vanlig at foreldre justerer slike avtaler 1 gang i året, for å se om ungenes alder og behov gjør at de må gjøre forandringer, for eksempel flytting til den andre.

Jeg vet ikke hva som er grunnen til at din mor tenker at far ikke er noen god omsorgsperson for en jente i 2. klasse vg. Vet du?Det er bra at du planlegger fremover, og allerede nå tar opp spørsmålet slik at det kan avklares før høsten. Hva er livssituasjonen til din far? Jobb? Samboer? Flere barn? Vil han (helt på alvor) at du skal flytte til ham?  Det høres fristende ut når pappa har god råd å komme litt vekk, men vil han være der for deg hvis noe ekkelt skjer? Eller krever jobben hans mye reising og du blir overlatt mye til deg selv? Da kan det være nyttig å kunne ringe til mamma, være venner med henne. I tilfelle pappa virkelig er innstilt på at du flytter,  kanskje du skulle spørre ham om kopi av den avtalen de laget da han flytte? Det finnes egne skjema som foreldre kan undertegne for å ha felles foreldreansvar. Det får du på folkeregisteret. Men alle spørsmål vil best kunne svares på og best løses om du, mamma og pappa bestiller en time på familievernkontoret (du finner det nærmeste på www.bufetat.no/familievernkontorer ). Hvis begge ikke vil bli med kanskje du skulle bestille time med mamma. Da ville hun få mer greie på hva loven sier, og der kunne de hjelpe deg til å få svar på hvorfor hun syns det er en dårlig ide. Det er bedre det enn bare å stikke til far, noe som kan lage store bølger i familien, og viktig å vite for deg at du prøvde å være voksen og ansvarlig, og at du ikke brenner alle broer til mamma. Mange i din situasjon lager prøveordninger, feks for et skoleår. Kunne det være noe? 

Lykke til.

Med hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra