Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst å gå på skole i Bergen. Flytte. Stipend. Jobb. Hvor bo?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på snart 16 år nå, og går i 10kl. Jeg har lyst å gå på skole i Bergen ( jeg bor på radøy, ca 1 time fra bergen) og tenker på å flytte for meg selv. Men jeg har søkt både i Bergen og to på Åsane, og jeg vet ikke når jeg får svar fra skolene. Så mine spørsmål er: 1) når får man svar? 2) hvilke lån har jeg rett til å ta? 3) hvor lenge, og hvilke typer jobber kan jeg ta? 4) hvor i Bergen er det best å leie? 5) bør jeg leie sammen med noen andre? 6) hva er gjennomsnittsprisen på månedleie i et billig men bra område i Bergen? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,og takk for spørsmål!


1.

I midten av juli (konkret dato kan variere litt) kan du logge inn på Vigo.no og sjekke hvilket utdanningsprogram og skole du har kommet inn på. Hvis du er usikker på akkurat hvilken dato inntaket er klart i ditt fylke, ta kontakt med Inntakskontoret. Dette gjelder også hvis du ikke får til å logge inn eller du ikke får fram noe svar inne på Vigo.no. Du får uansett sms eller e-post når inntaket er klart. Det går også an å forhåndssvare inne på Vigo.no, dersom du vet at du ikke er hjemme eller kan svare i perioden når inntaket blir klart.

Svarfrist for tilbudet om skoleplass er én uke fra inntaket er klart. Du svarer samtidig på om du vil fortsette med å stå på venteliste dersom du ikke kom inn på førsteønsket ditt. Man svarer inne på Vigo.no. Hvis man ikke svarer, mister man plassen.

 

2.

Jeg antar at du kanskje mener stipend...

Du har rett til bostipend hvis du flytter hjemmefra og avstanden mellom der foreldrene dine bor og skolen du går på er stor nok. I artikkelen Du kan søke om stipend på videregående finner du mer informasjon om hvor mye støtte du har rett til fra Lånekassen. Har du ungdomsrett og skal bo borte fra foreldrene dine, kan du få bostipend hvis du i tillegg oppfyller minst ett av disse vilkårene:

  • Skolen ligger mer enn fire mil fra foreldrehjemmet

eller

  • Du har mer enn tre timer samlet reisetid hver dag

eller

  • Det er særlige forhold som gjør at du må bo borte under utdanningen. Særlige forhold kan være alvorlige konflikter som gjør at du ikke klarer å gjennomføre utdanningen. Konflikter og uenighet som blir sett på som vanlig mellom barn og foreldre, er ikke omfattet. Særlige forhold må alltid dokumenteres med en bekreftelse fra for eksempel PP-tjeneste, sosialkontor, familierådgivningskontor, psykolog eller helsesøster.

 

 

 

Bostipendet utgjør pr. 2012 kr 3920 kr pr. måned. Dette er normalt ikke nok til å klare seg på økonomisk (husleie, mat, mobil, busskort, forsikring etc.). Det er altså helt nødvendig at du diskuterer godt med foreldrene dine og at dere sammen blir enige om avtaler for økonomien dersom du skal få flytte hjemmefra. Mange skaffer seg også en deltidsjobb ved siden av skolen.

 

Alle elever med ungdomsrett på videregående mottar utstyrsstipend (engangsbeløp på 910 - 2910 kr, avhengig av hvilket utdanningsprogram du går). Noen elever mottar i tillegg grunnstipend. Hvor mye grunnstipend og lån du kan få, avgjøres av hvor mye forsørgerne dine tjener, hvor stor formue de har og hvor mange søsken du har under 19 år. Les mer om dette på Lånekassen sine nettsider.

 

Lånekassens støttekalkulator kan du beregne hvor mye du vil ha rett til i stipend totalt.

 

3.

Når du er 16 år kan du søke jobber som dette:

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk
  • på kafé, i kiosk etc
  • på restauranter, hytteutleie, pensjonater og liknende
  • i parker, gravlunder etc
  • som avisbud

 

For å finne denne typen jobber er det lurt å gå rundt til bedrifter eller steder der du kan tenke deg jobb. Spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp i helger, ettermiddager og ferier. Si at du kan rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. Lever gjerne en CV og jobbsøknad (se i artiklene under svaret om hvordan dette skrives). Dette vil gjøre at du virker motivert og interessert i en jobb, samt at sjefen lettere vil huske deg hvis det skulle bli en ledig stilling senere.

 

Et annet tips er å henge opp lapper, masse lapper! Heng opp på oppslagstavler på kjøpesentre, i butikker, på biblioteket, på cafeer osv. Skriv på lappen at du søker jobb, hva du kan tenke deg å jobbe med, hvordan man kan få tak i deg osv.

  

Bruk nettverket ditt! Spør foreldrene, naboer, onkler, tanter og andre du kjenner om de vet om noen ledige jobber. Hvis du kjenner noen med barn eller hund, spør om de trenger hjelp. Veldig mange får sin første jobb gjennom familie eller bekjente. Derfor er det veldig viktig å være aktiv og si til alle at du er på jobbjakt. Flere tips finner du i artikkelen under dette svaret.

 

4., 5. og 6.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor det er "best" å leie. Her har det betydning hvor mye penger du tenker å bruke, hvor stor leilighet/hybel du behøver, hvor sentralt du trenger å bo, hva slags standard på leiligheten du ser etter osv. Det vil være store variasjoner i pris ut i fra disse faktorene. Mitt beste tips er derfor at du tidligst mulig starter med å sette deg inn i leiemarkedet. Bruk tid på nettsider som finn.no og hybel.no. Sjekk hva som ligger ute og hvor mye husleien ligger på, hva slags standard og beliggenhet du får for pengene osv. I en del tilfeller er det billigere å leie sammen med noen og bo i kollektiv, men dette varierer. Tenk også gjennom om du kjenner noen i Bergen fra før. Ofte er det mye billigere å leie hos noen man kjenner, eller om noen klarer å skaffe deg en hybel til leie gjennom familie, bekjente av foreldrene dine eller andre kontakter. I artiklene under dette svaret finner du mange tips til boligjakten og hvor du kan lete etter hybler/leiligheter til leie.

 

Lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Start jakten tidlig!

Annonse

Det er mye du bør vurdere før du bestemmer deg for hvilken type bolig du vil leie. Hvor mye er du villig til å betale? Trenger du stor plass? Er det greit å dele kjøkken med andre? Ta også vår husleiequiz.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra