Hopp til hovedinnholdet

Vil jeg klare det økonomiske ansvaret ved å flytte hjemmefra?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg blir straks ferdig i 3. klasse på videregående, og skal fortsette med høyere utdanning etter det her i byen jeg bor i nå. Jeg bor hos mamma, men jeg har lyst til å flytte sammen med kjæresten min som også bor hjemme nå. Men jeg er usikker på hva jeg skal gjøre. 1: Vil jeg klare det økonomiske ansvaret ved å flytte hjemmefra? Det er relativt billig å leie her jeg bor, det er ikke Oslo-priser. Jeg skal i tillegg dele utgiftene med kjæresten min, og jeg tenker å jobbe mye ved siden av, for studiet jeg har søkt på gir bare 30 studiepoeng fordi det er et halvt års studie på ett år. Derfor får jeg tid til å jobbe mye. 2: Er det uklokt og dårlig gjort av meg å flytte hjemmefra? Jeg vil spare penger på å bo hos mamma gratis neste år, og hun vil veldig gjerne at jeg skal bo her, for jeg er det siste barnet i familien og hun har ikke noen mann. (Mamma og pappa er skilt.) Men jeg vil egentlig bo sammen med kjæresten min. Samtidig vil jeg ikke "forlate" mamma eller såre henne. Hun sier ting som at det ikke haster, og at jeg bør spare pengene fordi jeg (og kjæresten) tenker på å flytte til Oslo neste år, fordi det er der studiene vil gå på er. Dette året blir et "hvileår" med litt studier og mye jobbing for å spare opp penger. Derfor er det logiske i forhold til sparing å bo hjemme for å unngå store utgifter som leie, strøm, egen mat osv. Det blir til tider litt ukoselig med meg og mamma fordi vi er litt for vant til hverandre, fordi mamma har passet på meg alene helt siden hun og pappa skilte seg da jeg var 9 måneder. Broren min har flyttet til Oslo, og når han kommer hjem har de det veldig koselig fordi de ikke sees ofte. Den tiden han fortsatt bodde hjemme kranglet de som vi gjør nå. Derfor vil jeg ut av huset, og jeg vil kunne sove med kjæresten min hver kveld og stå opp med han hver morgen. Jeg vil kunne bestemme alt sånn selv. Langt spørsmål det her, men når dere leser dette, synes dere jeg bør jeg flytte hjemmefra? Jeg har ikke mye penger selv, jeg har 8000 på BSU-konto og det er det. Pappa tok en gang pengene som sto på sparekontoen til broren min, fordi han skulle ha noe selv. Etter det har ikke mamma stolt på han og derfor har det ikke blitt noen sparekonto for meg. Jeg regner ikke pappa med i økonomisk tenking for meg selv, selv om han har god råd. Han har liksom aldri vært der for meg. Det ville hjulpet å ha to foreldre med felles økonomi, enn en forelder som holder hus, hage, bil og alt det der alene, i tillegg til å sørge for barna sine, og en forelder som jeg ikke har noe godt forhold til (pappa). Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


1.

Du må selv regne på utgiftene og inntektene dine for å finne ut om du har råd til å flytte. Det lureste du kan starte med er å sette opp et budsjett. I budsjettet fører du opp alle utgifter og inntekter du har hver måned. Inntekter kan være stipend og eventuelt studielån fra Lånekassen, inntekt fra deltidsjobb, sommerjobb etc. Utgifter er alt fra husleie, strøm og mobilbruk, til innkjøp av mat, utgifter til kollektivtransport og skolebøker, toalettpapir, kinobesøk etc. Vær detaljert, så vil du få fram et ganske tydelig bilde av økonomien din og hvordan du ligger an. Kanskje kan du og kjæresten din sette opp et budsjett sammen. Dette kan gi et godt inntrykk av "hva dere går til" økonomisk ved å flytte sammen. Jeg har lagt ved noen artikler under dette svaret som kan gi hjelp og tips i denne prosessen.

 

2.

Du spør om det er "dårlig gjort" mot moren din å flytte hjemmefra, og det synes jeg ikke det er. Siden du er myndig, kan du selv bestemme om du vil bo hjemme eller ikke. Moren din har selvfølgelig et godt poeng rundt det med å spare penger og at du kan bo gratis hos henne. I tillegg er det nok sånn at hun gruer seg litt til at du skal flytte ut. For mange foreldre er det veldig uvant når deres yngste barn flytter hjemmefra og huset blir "stille". Samtidig så tror jeg det at du flytter ut i år kanskje kan bli en myk overgang for dere begge. Du blir jo boende i nærmiljøet, kan komme mye på besøk og sikkert også sove over hos henne innimellom hvis det passer sånn. Kanskje er en slik gradvis overgang der du bor i nærheten et år bedre enn om du skulle blitt boende hjemme det neste året og deretter flyttet rett hjemmefra og langt unna til Oslo?

 

Det neste året kan bli fin øvelse for deg i å bo hjemmefra, samtidig som du har moren din i nærheten. På samme måten kan moren din øve seg på at du bor hjemmefra, uten at du bor så langt unna at dere ikke sees jevnlig. Er dette noe du kan snakke litt med henne om, tror du? Kanskje går det an å vise fram dette spørsmålet du har sendt inn og svaret fra oss. Jeg synes nemlig du i dette spørsmålet beskriver veldig tydelig at du er glad i moren din og vil ta hensyn til henne, selv om du vil flytte ut. Dette kan sikkert være fint for henne å høre/lese. Kanskje er hun bare litt redd for å "miste deg"?

 

Noen praktiske tips i tiden framover:

  • Snakk godt med mamman din
  • Sett opp et detaljert budsjett
  • Sett i gang jakten på jobb, og gjerne også en sommerjobb
  • Vurder om du skal søke stipend og studielån gjennom Lånekassen
  • Sett deg inn i leiemarkedet og priser i området du/dere vil bo
  • Spar penger til depositumet (ofte tilsvarende 3 måneders husleie - her gjelder det altså å skaffe seg en jobb raskest mulig)
  • Sjekk artiklene under dette svaret for hjelp i boligjakten, jobbjakten og med økonomien

 

Lykke til videre, uansett hva du bestemmer deg for framover!


 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra