Hopp til hovedinnholdet

Har flyttet til Dubai, og sliter med skolen og det å få venner

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei!Tidligere i 2012 spurte pappa sin jobb om vi ville flytte til Dubai, pga de skulle ha et prosjekt her nede. Venner og familie sa at dette måtte vi gjøre, for dette kom til å bli et stort eventyr. Da vi kom ned hit, begynte jeg på en internasjonal skole. Alle vennene mine i Norge sier at jeg er utrolig stille og sjenert, og det vet jeg selv at jeg er. Derfor ble det utrolig vanskelig her... Alle snakker engelsk, noe som gjør det enda vanskeligere. Jeg har snakket med foreldrene mine, 4 forskjellige lærere på trinnet, venner og familie over nettet og andre norske i Dubai. Alle sier at jeg bare må gå bort og si hei. Det er kanskje lett for dem, men det er sinnsykt vanskelig for meg. I starten av skoleåret, gjorde jeg faktisk det. Jeg samlet motet og gikk bort og sa hei til en jente jeg syns så snill ut. HVER ENESTE DAG måtte jeg gå og si hei hvis jeg ville ha noen å være sammen med. Hun kom ALDRI bort til meg. Jeg skulle egentlig ha begynt i 8.klasse i Norge. I Dubai har de et annet system. Jeg går i 9.grad. 9.grad er i år for elever som er født i August 1998 til August 1999. Jeg er født i februar 1999. Det er to andre norske jenter som også er født i 1999 på skolen min, men de er født senere på året, derfor går de i 8.grad. Og det er lettere for dem, siden de har hverandre + tre andre jenter de har blitt venner med. Og de ignorerer meg ganske mye. Uansett ligger Dubai et par år foran Norge når det gjelder skole. Så i f.eks. matte, lærer jeg nå ting jeg ikke skulle lært før om et par år. Jeg sliter masse med skolearbeid og forstår omtrent ingenting. Jeg har også tonnevis med lekser. Sitter med lekser hver eneste helg + at jeg satt med lekser i høstferien. I tillegg til skolen, prøver jeg å holde kontakten med vennene mine i Norge via facebook, instagram o.l. Men hver gang jeg logger på facebook og alt det der, er det eneste jeg ser masse statuser og bilder av hvor gøy de har det. De var IKKE slik før jeg dro. De har forandret seg så mye at jeg ikke lenger vet helt... Uansett så spør de ikke meg hvordan jeg har det, men når jeg sier det likevel, bryr de seg ikke! Dette gjør meg utrolig deprimert. Jeg er deprimert hele tiden! Jeg har også 3 nettvenner som også har forandret seg og gjør meg mer deprimert.. Jeg skal bo her i 2 år, men det vet jeg ikke om jeg klarer! Det har bare gått ca. 2 måneder, og jeg har vonde tanker...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Det er helt rett som de du har snakket med sier - du må bare prøve å ta kontakt med folk. Jeg skjønner at du har prøvd og at det er vanskelig, men det er dessverre ikke noen annen måte å bli kjent med folk på. Jeg vil anbefale deg å prøve å bli kjent med litt forskjellige folk. Snakk med flere og prøv å finne ut hvem du kan trives med. Folk er veldig forskjellige på den måten - noen er veldig åpne og interesserte når nye personer prøver å bli kjent med dem, mens andre er innesluttet og synes egentlig at de har nok med de vennene de har. Derfor er det viktig at du prøver å bli kjent med flere i klassen for å se hvem som tar deg imot og hvem du trives med. Det er garantert noen som har veldig lyst til å bli kjent med deg og noen du kommer til å ha det veldig morsomt med.

 

I tillegg tror jeg det kan være godt for deg å kunne være venn med de norske jentene. Da har du på en måte noen hjemmefra, noen du kan snakke norsk med og noen som forstår hva du er gjennom. De virker kanskje som om de ignorerer deg fordi de går klassetrinnet under deg og derfor henger mye med hverandre, men du må bare vise dem at du er interessert i å bli kjent med dem. Gå bort og snakk med dem, spør dem hvordan de synes skolen er, om de synes det er vanskelig osv. Så forteller du dem om dine erfaringer. Bare bruk de tingene dere har til felles for å skape en samtale.

 

Det med at skolen er vanskelig synes jeg du kan ta opp med kontaktpersoner du har på skolen. Det er veldig vanlig at det er større arbeidsmengde i andre land enn Norge, så akkurat det får du neppe gjort noe med. Men om du synes at vanskelighetsgraden er alt for stor, og til og med uoverkommelig, så bør du snakke med dem. Jeg vil si at du hvis du føler at du greier det, om enn det er vanskelig, så bør du bare fortsette med det. Du kommer til å bli mye bedre på skolen om du får slike utfordringer, og om det er overkommelig er det bare bra at du får litt utfordring. Det er jo også en unnskyldning til å ta kontakt med folk på skolen! Si at dette er mye vanskeligere enn det dere holdt på med på skolen i Norge, og spør om de kan hjelpe deg. Spør om små oppgaver, hva de har gjort på den ene oppgaven, eller spør om spesifikke tema som du ikke skjønner. Det er en utmerket mulighet til å ta kontakt!

 

Det at vennene dine hjemme i Norge forandrer seg er helt naturlig. Veldig mye er nytt når man begynner på ungdomsskolen - man møter nye folk og det er mye nye inntrykk. Når de blir kjent med nye folk er det naturlig at de også gjør mye nytt og henger med forskjellige mennesker. Jeg tror nok at de er veldig interessert i hvordan du har det, men når du allerede føler at de på en måte har gått videre, så er det kanskje lettere for deg å tenke at de ikke bryr seg. Det gjør de nok! Husk at det er mye som skjer rundt dem også. Hvis du ofte snakker om ting som er negativt når du snakker med dem, så tror jeg det kan være en grunn til at de kan virke som om de ikke bryr seg. Kanskje de føler at de ikke klarer å trøste deg når du er så langt unna. Du kan omså prøve å snakke med vennene dine hjemme om at du føler det slik. Send dem en lang melding om at du føler at de ikke bryr seg om hvordan du har det. Da tipper jeg at du får til svar at de absolutt bryr seg! Vennene dine er sikkert veldig interessert i hvordan du har det, men det er litt vanskelig å vite hvordan man skal kommunisere når man er så langt unna hverandre. Av og til går det en stund mellom hver gang man snakker sammen, og da er det ofte vanskelig å vite hva man skal spørre om og prate om.


Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra