Hopp til hovedinnholdet

Om å bo i kollektiv

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg skal flytte i kollektiv om et halvt år, og lurer på om jeg skal melde flytting til Folkeregisteret, eller om jeg skal gjøre noe annet. Jeg leste artiklen deres om Økonomitips for folk som skal bo alene, og der anbefalte dere ikke å melde flytting Folkeregisteret, gjelder det samme hvis du skal planlegge å flytte inn i et kollektiv? Og har dere en egen artikel hvor du får informasjon om hva slags rettigheter du har i et kollektiv, ut i fra om det er de som bor der, som ønsker flere å bo med, eller om det er èn eier, som søker folk for å fylle huset sitt. Det må vel være en forskjell der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så spennende å skulle bo med andre i et kollektiv. Mange liker det veldig godt, det er en sosial måte å bo for seg selv, samtidig som man sparer penger i forhold til å bo alene.

 

Det har stor betydning for stipend- og lånebeløpet om du bor borte eller hjemme. Les mer om flytting om på lanekassen.no.  

 

Kollektiv organiseres på ulike måter. I noen tilfeller leier utleier ut til en person, som igjen har ansvaret for å leie ut og få inn husleie. I andre tilfeller har utleier kontakt med alle som bor i kollektivet og lager kontrakt med dem enkeltvis og/ eller samlet. Det er viktig at du ser leiligheten- og at du møter de du skal bo i kollektiv med før du skriver under på kontrakt. I artiklene under svaret finner du både rettigheter for deg som skal leie bolig samt nyttig informasjon om å bo i kollektiv. Håper du finner det du lurer på der.

 

Lykke til med flytting og studielivet!

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Sjekkliste ved flytting

Flyttelass (colourbox.com)

Det kan være skummelt å flytte ut for første gang, og mange er usikre på hvordan de skal gå fram. Hva må du gjøre, og hva er lurt å gjøre?

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra