Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg melde flytting før jeg flytter?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg skal flytte til Akershus men, fristen til å melde flytting er 1 mars og jeg flytter i sommer. Er det mulig at jeg melder flytting selv om jeg har ikke flyttet enda?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

 

Du har rett til skoleplass i det fylket der du er folkeregistrert. Hvis du vil ha skoleplass på videregående i et annet fylke enn der du bor nå, må du melde flytting innen de frister som gjelder. Endelig frist for å melde flytting til folkeregisteret er 1. mars om du skal flytte på egen hånd, uten foreldrene dine. En del fylker har imidlertid enda tidligere frist. Ta derfor kontakt med både Inntakskontoret i fylket du flytter fra og Inntakskontoret i fylket du vil flytte til. Fortell om planene dine. Sjekk hvilke frister som gjelder. Reglene varierer som sagt litt fra fylke til fylke.

Flyttefristen går ut lenge før dette skoleåret er ferdig. Undersøk derfor om du kjenner noen i det fylket du skal flytte til. Spør om du kan få melde flytting til deres adresse i mellomtiden. Dette slik at du overholder fristen for flytting.

NB! Folkeregisteret krever at man faktisk er bosatt på den adressen man oppgir til dem. Man kan altså få avslag på flyttemeldingen til en adresse man ikke er bosatt på. I så fall må man eventuelt prøve å klage på avgjørelsen, men det er ikke sikkert denne taes til følge. Man kan også spørre Inntakskontoret om de er villige til å gjøre noen unntak fra flytteregelen. Imidlertid er dette helt opp til inntakskontoret å vurdere, og ikke noe man har krav på.

Under 18 år?

Foreldrene dine må samtykke til at du flytter, samt hjelpe til med alt det praktiske. Lag også avtaler for økonomien. Du kan heller ikke undertegne husleiekontrakt eller liknende så lenge du er under 18 år. Det er altså viktig at du snakker med foreldrene dine så tidlig som mulig i planleggingsprosessen. Deretter kan dere kontakte Inntakskontoret for mer informasjon om hvilke frister som gjelder.

 

Les mer i artiklene jeg legger ved under svaret.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra