Hopp til hovedinnholdet

Flyttet hjemmefra, har problemer med foreldrene mine og sliter med angst og depresjoner.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har nettopp flyttet hjemmefra for å studere på Høyskole. Foreldrene mine likte ikke planen, men de stoppet meg ikke i å gjøre det. Nå har jeg problemer med dem ang. penger nesten hele tiden, og jeg orker nesten ikke snakke med dem lenger. Dette påvirker hverdagen min sterkt, jeg har store depresjoner og har omtrent lagt skolen på vent selv om jeg har eksamener de neste ukene. Jeg er ikke forberedt i det hele tatt. Og snakker jeg ikke til dem får jeg bare sinte kommentarer til meg, og om at jeg sårer dem osv. I tillegg er jeg alenebarn og har så langt i livet gjennomgått så mange vanskelige ting at jeg er utrolig sliten og lei, rett og slett. Jeg orker lite, vil bare sove ellers får vonde, vonde tanker, blant annet om å ta livet av meg. Jeg har vært hos psykolog før, men det var så dyrt og hjalp lite. Jeg har fortsatt angst og depresjoner som tar knekken på meg. Så det jeg lurer på er hva skal jeg gjøre med livet mitt? For jeg vet rett og slett ikke mer. All motivasjon er borte...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har hatt det tungt lenge, og at tiden etter du flyttet hjemmefra ikke ble slik du hadde håpet. Dette er sikkert slitsomt og fortvilende for deg når du i tillegg strever med angst og depresjon. Takk for at du skriver til oss i en slik periode, det virker lurt at du får luftet tankene litt. 

Når man sliter med tanker om at man ikke orker å leve mer slik du beskriver, er det viktig å snakke med noen. Les mer om selvmordstanker her.

Å streve med forholdet til foreldrene sine etter man har flyttet ut er faktisk ikke uvanlig. Det er en uvant og ny fase både for foreldrene og deg selv at dere nå ikke bor sammen. De er kanskje redde for hvordan det skal gå med deg, og du på din side trenger kanskje anerkjennelse for at du er en voksen person nå. Hvis du vil ha noen tips til hvordan man kan kommunisere med foreldre om vanskelige ting, kan du se i artiklene jeg har lagt ved under dette svaret.

Du sier du har gått til psykolog før men at det var dyrt. Hvis du fortsatt ønsker noen å snakke med er det noen steder du kan gå uten at det koster deg noe. Du kan oppsøke noe som heter helsestasjon for ungdom der du bor, der jobber det folk som er vant til å snakke med ungdom i din situasjon. De kan gi deg råd og hjelp uten at det koster noe. Du kan sjekke på nettsiden til kommunen du bor i for å finne ut hvor det er og når det er åpent. Les mer om helsestasjon for ungdom her hvis du vil.

Åpenhet om psykiske vansker hjelper. Prat med en venn, noen i familien du stoler på, en fadder, eller studentrådgiver. De fleste høyskoler og universitet har en studenthelsetjeneste hvor det jobber psykologer. Det pleier også å være gratis.

Det er mulig å be om en time hos fastlegen og spørre om tips der til hvor du kan få oppfølging for det du sliter med. 

Dersom det er så vanskelig for deg nå at du ikke klarer å ta eksamen, er sikkert dette med på å øke stresset ditt. Ta kontakt med noen allerede i morgen. Da får du tatt tak i situasjonen du beskriver, og du kan drøfte ting du tenker på med noen som kan hjelpe deg.

Lykke til! Hold ut, håper du finner god hjelp og støtte.

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Tips og råd til deg som er ny student

Gutt med bøker

Er du i ferd med å starte ei utdanning og flytte på hybel for første gong? Det er mykje å tenkje på for deg som er fersk student. Forbrukarombodets tips kan gjere starten enklare.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme