Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på skole og blir 18 år, har jeg rett til pengestøtte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 år og blir 18 om måneder. Foreldrene mine er skilt, jeg bor hos faren min, han er uføre pga sykdom. Jeg går på videregående skole og jeg jobber ikke. Jeg lurer på et par spørsmål om hva det vil si at jeg blir myndig,økonomisk sett. Hva det vil si for økonomien til pappa når jeg blir myndig, siden barnetrygd kommer til å stoppe snart. Betyr det at jeg må søke om penger fra NAV for å støtte faren min? Jeg har lest at jeg kan få moren min til å fortsette å betale barnebidrag til jeg er ferdig på VGS, men pappa sier at dette ikke er nok, må jeg, nave/søke om pengestøtte. I så fall om vi søker, hvem skal søke, jeg eller faren min? Hva forventes det av meg i en slik søkeprosess, hvor ofte må jeg søke? Hver måned? Jeg har hørt om forsørgerplikt til man er ferdig på VGS, men hva om faren min ikke har råd til å forsørge meg, hva skjer da? Finnes det andre alternativer hvor jeg ikke trenger å søke om pengestøtte? Om det finnes hvordan fungerer det/de. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Når du er student på videregående skole, så er det stipend og/eller lån fra Lånekassen, økonomisk støtte fra dine foreldre og inntekt fra en eventuell deltidsjobb du må klare deg på.

Studenter har som hovedregel ikke rett til økonomisk støtte fra NAV, fordi det er Lånekassen som har ansvaret for støtteordninger til studenter.

Dersom foreldrene dine har liten inntekt, så kan du ha rett til grunnstipend i fra Lånekassen. Når du har fylt 18 år, så kan du også søke om lån.

Det er riktig som du skriver at din mor kan bli pålagt å betale barnebidrag til deg så lenge du går på videregående skole. Du og din mor kan selv komme frem til en avtale om hvor mye hun kan støtte deg med per måned. Kanskje du trenger hjelp til mobilregningen din eller andre utgifter. Hvis du og din mor ikke blir enige, så kan du sende inn søknad om barnebidrag til NAV og da vil vi regne ut om din mor må betale og hvor mye. Det beste er hvis dere to blir enige dere i mellom.

Du bør også tenke litt på å finne deg en deltidsjobb som du kan ha ved siden av skolen. En kveld i uka, eller annenhver helg for eksempel. Ved å jobbe ved siden av skolen, så får du ekstra lommepenger og du får verdifull arbeidserfaring som du garantert har nytte av senere :-)


Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie