Hopp til hovedinnholdet

har ikke fått seg lærlingplass

Jente 18 år
 

Spørsmål

Kjæresten min har veldig dårlig råd. Han er ett år eldre enn meg og er nå ferdig på videregående. Han har ikke fått seg lærlingplass, for det er så å si umulig innenfor faget hans. Ikke ser han etter en annen alternativ, for enten vil han ikke ditt eller så kan han ikke datt. Det gjør meg litt trist, og han er lei alt maset rundt det. Jeg er redd han skal gi opp å søke (alternativ) jobb. Er det noe håp? Hva bør jeg/han gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Jeg forstår at det er trist når kjæresten din sliter økonomisk og også gir litt opp å skaffe seg en lærlingeplass eller jobb. At det er vanskelig å få lærlingeplasser er dessverre et problem for flere, men man må bare stå på og forsøke! Det er supert at du har lyst til å hjelpe han, men husk at det er han selv som må forsøke å skaffe seg en jobb.

Aller først bør kjæresten din kontakte Inntakskontoret i fylket sitt og også Fagopplæringskontoret i fylket sitt. De kan svare på hvilke regler som gjelder i hans situasjon tilknyttet retten til opplæring i skole/opplæring i bedrift. Sammen kan de prøve å finne løsninger som fungerer for han framover. Fagopplæringskontoret har også oversikt over godkjente læreplasser i fylket. Kanskje kan de også hjelpe han med å komme i kontakt med noen av bedriftene.

Ellers er jo det å finne lærlingeplass litt det samme som jobbsøking, man må stå på, forsøke å finne aktuelle steder, og oppsøke disse. Kjæresten din må markedsføre seg selv overfor bedriften. Her er noen tips til hva som må med i søknaden:

  • Hva er hans motivasjon for å søke? Hvorfor vil han ha læreplass akkurat der? Arbeidsgiver ønsker motiverte lærlinger som er oppriktig interessert i jobben. Det er derfor viktig at han får fram hva han kan bidra med og hvordan.
  • Hvilke erfaringer har han? Hvilke personlige egenskaper har han? Hvordan kan han bruke sine tidligere erfaringer og teoretiske kunnskap som lærling? Han skal ikke ramse opp egenskapene sine. Derimot så skal han få fram hva erfaringene har lært han og hvordan han kan bruke dem i denne bestemte lærebedriften. Husk at alle erfaringer er nyttige erfaringer.

Han kan lese mer om hvordan man setter opp en søknad i artikkelen "Hvordan skriver man jobbsøknad" her på ung.no. I artikkelen "Hvordan setter man opp en CV?" så kan han lese mer om hva han må ha med i CV'n din og hvordan den skrives.

Om han trenger hjelp i jobbsøkeprosessen, kan kanskje JobbX hjelpe han videre. JobbX i Oslo holder nemlig jevnlig kurs for ungdom som skal søke sine første jobber, men de kan også hjelpe over telefon eller e-post. Tilbudet er gratis. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Kanskje han kan kontakte dem eller få noen tips på deres nettsider?

Jeg legger også ved noen artikler under svaret. Masse lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din