Hopp til hovedinnholdet

Tips til hvordan å tjene penger?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er får å si det sånn en jente som blir fort stressa om jeg ikke har penger. Altså det har ingen ting med pengene til mamma og pappa å gjøre, vi har mye penger. Det er mine sparepenger. Har dere noen tips til hvordan jeg kan tjne penger? Mamma sier nei til vaske jobb hjemme. Jeg har 200kr nå. Har egt 2400 men 2200 er til rideleir. Vet at det er noe jeg har valgt selv å bruke penger på da. Jeg får 50kr i ukelønn og bruker egene penger på godteri. Har begynt å kjøpe mindre godteri nå da. Jeg føler att jeg gjør veldig mye i huset får å få 50kr og egene penger på godis. Vet at dette er litt rart men... men jeg er egt villig til å gjøre jobb i huset noen ganger får å tjene, men det får jeg ikke lov til. Altså gjøre mer jobb en det jeg gjør får å få ukelønn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det første du burde begynne med, er å spare pengene dine, noe du allerede er i gang med. Lag deg et budsjett for hver måned. På budsjettet skal det stå hvor mye penger du tjener, og hvor mye du kan bruke på ulike ting. Ta et A4-ark og sett en strek midt på, for å dele arket i to. På den ene siden skriver du det du tjener for neste måned (ukepenger, jobb, bursdagsgaver osv.), og på den andre siden skriver du alt du skal bruke penger på for neste måned og hvor mye det koster. Regn sammen på begge sider og skriv ned totalbeløpet. Husk på at summen for utgiftene ikke skal være større enn inntektene.

Budsjettet kan du henge på veggen slik at du ser det hele tiden. Ikke kjøp noe annet en det som står skrevet opp på det. Selv om det frister å kjøpe noe annet, må du ha selvkontroll og ikke kjøpe det.

For å tjene mer penger, kan du prøve å få deg en småjobb utenfor hjemmet. Når man er mellom 13 og 15 år, kan man ta lettere arbeid som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid. Gå innom de stedene du vil søke på jobb og spør direkte. Da virker du mer interessert og sjefen kan få et bedre inntrykk av deg.

De fleste jobber for ungdom, blir ikke lagt ut på nettet eller i aviser. Man får gjerne slike jobber gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle du kjenner at du er på utkikk etter jobb. Eksempler på en slik jobb er:

  • Gå med avisen eller reklame
  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr. Du kan altså fint spørre om å få plukke jordbær som sommerjobb.
  • Du kan også spørre i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden. Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør de du vet som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder du kan tenke deg å jobbe. Kontakt lokalavisen og spør om de har noen ledige avisruter eller spør på steder i lokalmiljøet der det dyrkes jordbær. Spør også i butikken om de trenger noen til å rydde i hyllene eller vaske gulv. Spør naboen om de trenger barnevakt av og til.

Jeg anbefaler deg å lese artiklene jeg legger ved nedenfor. Håper dette var til hjelp og lykke til videre!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Hånd som gir en hundrelapp (foto: ung.no)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din