Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor har vi toll og moms i Norge? Vi betaler jo allerede skatt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hvorfor har vi toll og moms i Norge? Vi betaler jo allerede skatt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Helt forenklet sagt så benyttes Toll på varer primært for å beskytte norsk produksjon av tilsvarende varer mot billigere import fra utlandet.  Dette sikrer lønnsomhet for norske bedrifter hvilket igjen ivaretar at vi beholder norske arbeidsplasser.

I tillegg gir tollen inntekter til statskassen som kan benyttes til felles goder som skole, veier, forsvar, sykehus med mere. Det er kun toll på matvarer og klær.

Momsen er mer omfattende og må betales både ved innenlandsk produksjon av varer og tjenester og ved import av varer. Momsen har ulike satser, men de vanligste er matmoms med 15 % og ordinær moms som er på 25 %.

 

Likheten med tollen ( og en del andre avgifter ) er at Staten skal finansiere en rekke felles goder som skole, veier, sykehus, forsvar, fengsel, politi med mer og momsen er med på å bidra til at Staten klarer å levere disse tjenestene til innbyggerne sine.

Spørsmål om hvorfor det ikke er nok med bare skatt, er at det av ulike årsaker ikke er alle som betaler skatt, og ved å legge moms på varer og tjenester så er alle med å bidrar til fellesskapet og Staten får også mer penger til fordeling på felles goder.

 

 

Hilsen Tolletatens Infosenter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Toll på varer bestilt fra utlandet

Toll

Kjøper du varer fra en utenlandsk nettbutikk må du som regel betale merverdiavgift når varen kommer til Norge. Kjøper du klær må du også betale toll. Lær å regne ut her.

Les mer

Tollkvote for alkohol og tobakk når du reiser til Norge

Vinflasker på rekke og rad i butikk (colourbox.com)

Hvis du er gammel nok, kan du ta med deg en avgiftsfri alkohol- og tobakkskvote når du har vært i utlandet.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Derfor betaler vi skatt

Penger fordelt til

Det er greit å tenke gjennom hva skattepengene dine går til hvis du føler at for mye av lønna di forsvinner. Når du betaler skatt er du med på å betale for viktige tjenester til fellesskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din