Hopp til hovedinnholdet

Må jeg betale toll på noe jeg har vunnet i utlandet? Må jeg betale skatt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har to viktige spørmsmål som jeg satte under kategorien økonomi. 1. Jeg har deltatt på en konkurranse utenfor Norge og jeg lurer på må jeg betale frakt eller toll eller noe for å motta den i posten? er redd for det. 2. Jeg er under 18 og skal søke jobb, må jeg betale skatt? eller kan jeg bare ta med skattekort å slippe det. Takk for svar på forhånd!

Besvart 09.01.2019 11:16
 

Svar
Hei

 

  1. Premier som er vunnet i idrettskonkurranser o.l. i utlandet er tollfrie dersom premiene innføres innen seks måneder etter konkurransen. Dersom premien består i noe annet enn en medalje, pokal o.l. er den bare tollfri dersom den har en verdi under 10 000 kr.

    Dersom det er en konkurranse av typen lotteri hvor du blir trukket tilfeldig vil du måtte betale avgifter dersom premiens verdi + frakt er på 350 NOK eller mer. Da vil det være de vanlige reglene for netthandel som gjelder. Du finner mer informasjon om dette og en importkalkulator hvor du kan se hva du vil måtte betale i avgifterher.


2. Dersom du forventer å tjene mindre enn kr 55.000, som er grensen for frikort, skal du ikke betale skatt. Du må imidlertid bestille frikort på Skatteetaten.no. Skattetetaen vil sende deg et frikort som du skal levere til arbeidsgiveren din.

Dersom du forventer å tjene mer enn kr 55 000 i 2019 må du bestille et skattekort. Du oppgir til Skatteetaten hva du forventer å tjene. Skattekortet skal også leveres til arbeidsgiver.

Hilsen Tolletatens Infosenter  og Husbanken i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Derfor betaler vi skatt

Penger fordelt til

Penger vi får i form av trygder og gjennom velferdsordningen er finansiert av skattebetalerne. Det er greit å tenke gjennom hvis du føler mye av lønna di forsvinner. Ved å betale skatt bidrar du til å betale for gode tjenester til fellesskapet.

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din