Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre når alle vennene er mer velstående enn min familie?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Familien min har dårlig råd på sjiktet nederst i middelklassen, og i det siste har det gått opp for meg at ALLE i omgangskretsen min er øvre middelklasse eller høyere. Det er vondt å håndtere, og jeg har ingen å snakke med det om som relaterer. Hva skal jeg gjøre? takk

Besvart 24.09.2019 16:27
 

Svar
Hei!

Det er ikke godt å oppleve at man er annerledes. Det er samtidig en del ting du kan tenke igjennom og noe du kan forsøke å gjøre. 

  • Forsøk å snakke med foreldrene dine. Dersom du tenker at dette ikke passer synes jeg du bør snakke med helsesykepleier på skolen. Her kan du bli lyttet til og dele det du opplever som vanskelig, samtidig som du får støtte. Sammen kan dere også snakke med andre voksne som kan hjelpe deg videre. 
  • Når du opplever deg annerledes enn dine venner kan du gjerne forsøke å tenke at dette ikke handler om deg og den du er, men om midler og penger. Det at du er en person med venner og at du opplever å ha det bra er det viktigste. Dette vet jeg at også andre mennesker synes er viktig i et vennskap 
  • Noen kan oppleve at det å ha dårlig råd begrenser mulighetene til å være med på en del aktiviteter, turer eller kjøpe seg det noen andre har. Da er det lett å føle seg utenfor. 
  • Det kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine om økonomi og hvordan dere som familie har det. Vær nysgjerrig og spør hvordan dere bruker penger og fortell gjerne hva du tenker på. Det er viktig at familien din vet hvordan du har det.
  • Barn og unge som vokser opp i familier med svært dårlig råd kan få økonomisk hjelp gjennom NAV og/eller barnevernet. Noen kommuner har også andre ordninger for familier som ikke har råd til å kjøpe for eksempel utstyr som trengs med tanke på fritidsaktiviteter. Klikk her for å lese mer: Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Jeg tror du vil få det mye bedre om du snakker med en voksen du stoler på om dette. Våg å starte praten hos helsesykepleier, en lærer eller en annen voksen du stoler på. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Fortvila gutt i sofaen (colourbox.com)

I Norge skal du ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og gå i bursdag, selv om foreldrene dine har en vanskelig økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd