Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når jeg har høy gjeld?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har nå ca. 1 million kroner i gjeld. Hva skal jeg gjøre? Kanskje jeg bare dreper meg selv så blir det familien min sitt problem. Takk.

Besvart 16.10.2019 16:12
 

Svar
Hei

Med så høy gjeld vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en økonomisk rådgiver. Alle kommuner tilbyr økonomisk rådgivning. Du kan henvende deg til NAV og be om å få time hos en rådgiver.

Den første opprydningen kan gå ut på å vurdere om du kan selge noe av det du eier/har kjøpt med lån. Dersom du kan frigjøre noe penger kan du få kvittet deg med den dyreste og gjelda og kanskje en del smågjeld som plager deg. Deretter går jobben ut på å forhandle med øvrige långivere om en avtale om nedbetaling av gjeld.

En siste løsning er å søke gjeldsordning via namsmannen. Dersom du får gjeldsordning betaler du det du kan over en 5-årsperiode. Deretter blir resten av gjelden slettet. Du vil ikke få gjeldsordning før du har forsøkt å få avtaler og nedbetale det du klarer. En gjeldsordning får man bare en gang i livet, så det er ikke vanlig at de som er så unge som du får gjeldsordning.

Gjelden kan virke uoverkommelig nå, men med en vanlig jobb og avtaler om nedbetaling vil gjelden kunne bli betydelig mindre på relativt kort tid. 

Likevel tror jeg veien til å nedbetale gjeld går gjennom å få hjelp av en profesjonell rådgiver.

Jeg skjønner at du har det tungt nå og  håper du får hjelp til å se lysere på mulighetene til å komme ut av dette.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd