Hopp til hovedinnholdet

Stefar utsatt meg for et overgrep, vanskelig å flytte pga økonomi.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg fortalte moren min om at jeg ble utsatt for et overgrep av stefaren min. De skal muligens separeres. Mamma er ufør og får under 300 000 kr i året, og hun har så og si ingen sparepenger. Jeg går på en privat internatskole. Mamma er redd for at om de separeres at jeg må bytte skole og mamma og brødrene mine må flytte. Er det virkelig ingen mulighet for at NAV kan gi noe støtte? Er det virkelig sånn at en mor og 3 barn skal klare seg på under 300 000kr i året, før skatt? Jeg vil virkelig ikke at familien min må flytte, eller at jeg må bytte skole. Jeg har kommet så bra inn i klassemiljøet her og trives veldig. Og jeg vil ikke at familien min skal måtte flytte pga noe som skjedde med meg. Takk på forhånd for svar, håper det finnes noen muligheter.

Besvart 18.10.2019 17:32
 

Svar
Hei jente 16 år

Så modig av deg å fortelle moren din at du har blitt utsatt for overgrep av stefaren din. Det er veldig viktig å fortelle om, og ikke bære det alene. Jeg håper moren din støttet deg og hørte på deg, det er viktig at hun hjelper deg nå. Du har blitt ustatt for noe ulovlig, og jeg tenker at stefaren din rett og slett er en farlig person for deg.

Har du fortalt det til noen andre? Jeg tenker at det aller beste er om du kan ta kontakt med et overgrepsmottak. Det har også åpnet en ny telefon for mennesker som opplever vold og/eller overgrep i nære relasjoner:  nummeret er 116-006. Du kan ringe dit, den er døgnåpen. Moren din kan også ringe dit. Moren din kan nok virkelig ha nytte av å få vite hvordan hun  kan støtte og beskytte deg. Her er en oversikt over hvordan få hjelp.

Jeg lurer på om moren din ikke forstår alvoret. Du kan ikke bo sammen med stefar. Har han noen makt over mor? Økonomi kan ikke gå foran din sikkerhet. 

Det er den voksne som har ansvar for økonomien i forhold til å ivareta sitt forsørgeransvar!
Det betyr at det er den voksne som må søke råd og hjelp for å løse oppgavene rundt økonomi.
Så lenge du går på videregående skole eller er lærling, så har dine foreldre fortsatt forsørgingsplikt for deg uavhengig om du bor med dine foreldre eller for deg selv. Det vil si at selv om du er 18 år, så skal de etter økonomisk evne, sørge for at du har penger til klær, mat, tak over hodet.
Hvis du går på skole, så er det mulig at du kan ha rett til lån og/eller stipend fra Lånekassen. Det er mange som går på skole, som også må ta seg en deltidsjobb ved siden av studiene, for å klare seg økonomisk.

Som alenemor/enslig forsørger så kan din mor blant annet ha rett til overgangsstønad og utvidet barnetrygd. Klikk på lenkene for å lese mer om hva som skal til for at du kan få dette innvilget, hvor lenge hun kan motta stønadene og hvordan hun søker.
Klikk også her for god og nyttig informasjon.

Når det gjelder deres rettigheter kan jeg anbefale å spørre om råd fra jurister, Jurk er gratis og hjelper til i nettopp sånne situasjoner.

Når det gjelder skolen så høres det viktig ut at du fortsetter der. Skolen din er sikkert et trygt sted for deg. Sover du der også? Det tenker jeg isåfall kan ha beskyttet deg mot stefar. Det å være i samme hus som en man har blitt utsatt for overgrep fra er ugreit. 

Jeg tenker at dere må undersøke alle muligheter. En mulighet er at dere snakker med skolen. Du kan gjerne ta kontakt med rådgiver eller en lærer du er trygg på. Det er viktig at skolen vet at dere er i en vanskelig situasjon.

 

Jeg håper virkelig du får den hjelp og støtte som du trenger nå! 

 

Alt godt<3

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Overgrep fra noen du kjenner

To jenter snakker sammen (kripos.no)

Har noen du kjenner utsatt deg for voldtekt, seksuelle overgrep eller gjort noe med kroppen din som du ikke vil og som ikke er lov?

Da er det viktig at du sier ifra så du kan få hjelp.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep