Hopp til hovedinnholdet

Toll og avgifter ved salg av varer til utlandet

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 16år som ønsker å selge varer jeg produserer selv på ebay/Finn. De planlagte prisene varierer mellom 400kr til 3000kr(ink frakt). Så langt ser det ut som at mange av mine framtidige kunder er i utlandet. Det jeg lurer på er: 1. Må mine varer fortolles når de sendes ut av landet? 2. Hvordan selger jeg mine varer (med profit) lovlig? 3. Er det noe jeg burde vite om å selge egenproduserte varer i innlandet, og i utlandet?

Besvart 31.10.2019 11:54
 

Svar
Hei


1) Det er (med unntak av eksport av fisk) ingen toll eller andre avgifter som skal betales til Norge ved salg av varer til utlandet.

Du trenger heller ikke deklarere (fortolle) varene ut av Norge via Tolletaten når salgssummen er under 5000 kroner. Salg av varer med høyere verdi enn 5000 kroner må tolldeklareres ut av Norge (via Tolletaten) før varene sendes. 

Du må imidlertid regne med at kjøper/mottaker i utlandet må fortolle varene inn til sitt land med de avgiftene som mottakerlandet krever. Hvor mye toll og avgifter som må betales vil variere ut i fra hvilke avgiftsregler det er i mottakerlandet. Vi har dessvere begrenset oversikt over tollsatser og avgiftsregler i andre land.

 

2,3) Ved oppstart av egen virksomhet, i dette tilfellet for omsetning av varer er det mye å tenke på, herunder regler om regnskapsføring og eventuelt registering som næringsdrivende med mere.

Selger du egenproduserte varer så er det også viktig at du følger opp eventuelle regelverk for merking av varene, at varene oppfyller eventuelle produktkrav, at de produkter du benytter i produksjonen av varene er tillatt omsatt/innført i mottakerlandet, med mere. 

Du finner mye nyttig informasjon og gode linker om temaet å starte egen bedrift i vedlagte artikkel. 

Se også informasjon om eksport av varer på Tolletatens egne sider. 

 

  

Hilsen Tolletatens Infosenter i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du starte din egen bedrift?

God idé (colourbox.com)

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll